Alexander Tolčinský: Radikálně levicová Syriza jasně zvítězila v řeckých parlamentních volbách

26. leden 2015

Ještě po sečtení asi 60 % hlasů to vypadalo, že řecké radikální levicové uskupení Syriza, jednoznačný vítěz voleb, bude schopno dosáhnout parlamentní většiny samo. Nakonec mu dvě místa scházela. Do koalice se dala s pravicovou stranou Nezávislí Řekové, známou pod zkratkou ANEL.

Euro dosáhlo nejnižšího kurzu vůči americkému dolaru za 11 posledních let.

Spojenectví ultralevé Syrizy a pravicového ANELu se může zdát exotické. Nicméně je třeba dbát na dvě skutečnosti.

Za prvé ve 300členném parlamentu Řecka bude Syriza disponovat 149 mandáty, zatímco ANEL pouhými 12. Bude to tedy koalice značně nevyrovnaná.

Čtěte také

Nicméně ANEL se také dožaduje zmírnění dopadů splácení zahraničních půjček na populaci a jejich částečného odepsání.

Nové vedení se údajně dokonce hodlá domáhat, aby Německo vyplatilo zbytek válečných reparací za krvavou okupaci země v letech 1940 až 1944.

Jednak za zničenou infrastrukturu a zbytek za ztráty z bezúročných půjček, které si hitlerovské Německo vynutilo na Řecké národní bance. Z těchto peněz byl financován pobyt německých vojáků v Řecku.

Volby v Řecku 2015 (Kalithea, Chalkidiki): výdej volebních lístků

Po 2. světové válce Řecko část reparací obdrželo, ale v roce 1956 polovinu dluhu Spolkové republice Německo odpustilo a zavázalo se, že zbytek reparací bude případně žádat až po sjednocení Německa. Ale ani po roce 1990 se Atény zatím s požadavkem na Berlín neobrátily.

Šéf vítězné Syrizy Alexis Tsipras tvrdí, že hlavním úkolem strany bude vyjednání nového, poctivého, trvalého a vzájemně výhodného finančního řešení.

To bude podle něj znamenat odpis značné části dluhu. Včerejškem prý končí ponižování Řecka. Zejména Německo a Evropská centrální banka ale už předem řekly, že jsou odpisy dluhů nepřijatelné.

Čtěte také

Vítěznému uskupení dávali hlas především ti, kdo se cítí unaveni a nejvíce postiženi úspornými opatřeními spojenými se splácením půjček od Evropské centrální banky, Evropské komise a Mezinárodního měnového fondu.

Dosavadní vládní pravicová strana Nová demokracie premiéra Antonise Samarase skončila ve volbách s velkým odstupem druhá, bude jí zastupovat 76 poslanců.

Vítěz řeckých voleb, předseda strany Syriza Alexis Tsipras, chce zemi „vrátit důstojnost“

Její koaliční partner, Panhelenské socialistické hnutí, kdysi vedené rodinou Papandreů, přišlo o polovinu příznivců a dostalo jen 4,7 % hlasů.

Znamená to, že poprvé po 40 letech nebude u moci ani jedna z těchto dvou tradičních stran, jež řecké politice dominovaly od pádu vojenské junty v roce 1974.

Německý Bild optimismus Tsiprase mírní. Eurozóna prý není žádná herna, kde si každý bude dělat, co chce. Dohody jsou dohody, dodává Bild.

Frankfurter Algemeine Zeitung upozorňuje, že i jasný vítěz voleb Tsipras potřebuje další půjčky a v případě, že by usiloval o smazání těch už poskytnutých, nic víc nedostane. Alespoň od dosavadních věřitelů.

Méně radikální jsou reakce ze Spojených států a Francie. Obě země diplomaticky popřály vítězi voleb a vyjádřily naději na dobrou spolupráci.

Britský premiér Cameron naopak konstatoval, že vítězství radikální levice v Řecku bude znamenat prohloubení ekonomické nestability v celé Evropě.

Na to, jak se premiérovi Tsiprasovi podaří splnit těžko splnitelné předvolební sliby, si budeme muset ještě několik měsíců počkat.

autor: Alexander Tolčinský
Spustit audio