Alexander Tolčinský: Řecko je bez televizního a rozhlasového vysílání. Alespoň státního.

12. červen 2013

Vše šlo poměrně rychle. Řecká vláda včera v podvečer rozhodla, že přestane vysílat státní rozhlasová a televizní společnost. O půlnoci se tak také stalo. Většina z dvou a půl tisíce zaměstnanců Řecké vysílací společnosti, jak se instituce, která zajišťuje vysílání sedmi celoplošných a devíti regionálních rozhlasových stanic a také dvou celostátních a jednoho satelitního televizního kanálu odmítla opustit práci a nadále vysílá po internetu.

Vláda vysvětluje svůj postup snahou zefektivnit fungování instituce. Ta má nyní přes 2 a půl tisíce zaměstnanců, z nichž šest stovek představují novináři. Vysílání bude prý vypnuté nanejvýš na několik týdnů, aby se cituji: zamezilo mrhání peněz a společnost prošla reformou. Nové pracovní nabídky by měla dostat asi polovina dosavadních zaměstnanců. Řecká vysílací společnost je z 88 procent financována z rozhlasových a televizních poplatků, které koncesionáři hradí současně s účty na elektřinu.

Na stranu zaměstnanců rozhlasu a televize se postavily největší řecké odborové centrály. Na zítřek je plánována generální stávka. Letos jich už proběhlo několik, ale výrazné změny to nepřivedlo. Solidaritu vyhlásily všechny řecké televizní a rozhlasové stanice. Pokud vysílají, tak pouze reprízy. Zítra prý bude Řecko dokonce i bez deníků. Už dnes před budovou Řecké vysílací společnosti protestovaly tisíce lidí.

Tiskový mluvčí vlády prohlásil, že je Řecká vysílací společnost každoročně ve ztrátě ve výši tří set milionů eur. Rozhodnutí vlády je v každém případě riskantní. Ze dne na den odstřihnout obyvatelstvo od státního, či veřejnoprávního vysílání bývá spíše koloritem vojenských převratů, nebo počátků válečných konfliktů.

Evropská komise prohlásila v první reakci, že zastavení vysílání nebylo podmínkou toho, aby byla Řecku udělena další část úvěru na stabilizaci ekonomiky. Připomněla význam veřejnoprávních médií, nicméně zdůraznila, že nemůže zasahovat do rozpočtových rozhodnutí řecké vlády.

Řečtí novináři doufají, že vláda zastavení vysílání zruší. Volají o podporu kolegů ze zahraničí. Jde prý o více než vysílání. O národní hrdost.

Vláda v Aténách oznámila, že předá parlamentu návrh nového zákona o rozhlasu a televizi. Ten údajně počítá s tím, že současná Řecká vysílací společnost bude nahrazena zcela nezávislým veřejnoprávním podnikem, který prý nebude podléhat tlakům vlády, ať už bude jakákoli. Nechme se tedy překvapit.

autor: Alexander Tolčinský
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.