Alexander Tolčinský: Rozporuplné zprávy z východu Ukrajiny

16. duben 2014

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk dnes obvinil Rusko, že na Ukrajinu vyváží terorismus. Moskva podle něj prostřednictvím svých lidí nasazených přímo na východě země pomáhá tamním proruským ozbrojencům, kteří obsadili vládní budovy a policejní velitelství.

Ukrajinský ministr zahraničí uvedl, že ve čtvrtek na schůzce v Ženevě všem přítomných předloží důkazy o ruských aktivitách na Ukrajině.

První informace se ale objevují už dnes. Podle ukrajinského vicepremiéra Vitalije Jaremy působí v lugaňské a doněcké oblasti na východě země příslušníci 45. gardového výsadkového pluku armády Ruské federace, jehož posádka je v okolí Moskvy. Na území Ukrajiny podle stejného zdroje operuje minimálně 450 příslušníků ruské armády, kteří řídí odpůrce vlády v Kyjevě.

Zprávy z východu Ukrajiny jsou rozdílné. Akce ukrajinské armády proti proruským ozbrojencům trvá, nicméně zdá se, že jednotky věrné Kyjevu nemají dostatek sil. Když dnes do oblasti Slavjansku vjely obrněné transportéry s ruskými vlajkami, ukázalo se že byly zabaveny ukrajinským vojákům, které proruští ozbrojenci nechali poté odejít jen s ručními zbraněmi.

Velitel speciální operace, kterou ukrajinská vláda nazývá protiteroristickou, Vasil Krutov varuje, že všichni příslušníci proruských jednotek, které okupují a zabírají vládní úřady a nevzdají se, budou postupně zlikvidováni. Jiné informace hovoří o tom, že ukrajinské síly nejsou v současné chvíli ve stavu proruským separatistickým aktivitám schopny efektivně čelit.

Čtěte také

Aktivisté v Oděse údajně vyhlásili dnes v oblasti kolem tohoto jihoukrajinského města další separatistickou Oděskou lidovou republiku. Pod záštitou hnutí Antimajdan na sociální síti vyzvali místní obyvatele, aby zítra odpoledne na protest proti nynější situaci v zemi vyšli do ulic a zablokovali dopravu. Vůdce protestního hnutí Antimajdan ale ukrajinským médiím řekl, že vůbec nejde o jejich aktivitu a že netuší, kdo za ní stojí.

V rozpravě o krizi na Ukrajině v europarlamentu dnes vystoupil i český eurokomisař Štefan Füle. Podle jeho slov koordinované akce na východě Ukrajiny připomínají krymský scénář a ukazuje se, že evropské pojetí svobody a právo na sebeurčení je podrobeno vážné zkoušce. Podle něj je EU připravena okamžitě po květnových prezidentských volbách podepsat asociační dohodu s Ukrajinou, k níž odmítl přistoupit svržený prezident Viktor Janukovyč.

Kramatorsk, Ukrajina

Řada europoslanců dnes vyzvala k přijetí přísných hospodářských sankcí, neboť dosavadní opatření vůči vybraným ruským představitelům jsou podle nich zcela neúčinná. Podle některých politiků by EU měla zásadně omezit odběr ruské ropy.

K omezení odběru ruského plynu, které by Moskvu ekonomicky zasáhlo daleko významněji než v případě ropy, se však většina debatujících stavěla opatrně či se k němu vůbec nevyjádřila. Rezoluci k současné situaci na Ukrajině přijme Evropský parlament ve čtvrtek.

autor: Alexander Tolčinský
Spustit audio