Alexander Tolčinský: Tři středoevropské sociálně demokratické země?

9. září 2013

Čestným hostem zahájení předvolební kampaně České strany sociálně demokratické nebyl nikdo jiný než bývalý polský premiér Lešek Miller. Se šéfem našich sociálních demokratů už týden předtím podepsali dohodu o spolupráci obou stran. Lešek Miller je dnes šéfem post komunistického Svazu demokratické levice. Tak trochu z nouze. Tento téměř sedmdesátník se dostal zpět do čela strany poté, co se nepodařilo jejímu předchozího vedení „čtyřicátníků“ vylepšit pozice postkomunistů na polské politické scéně.

Ale je to shodou okolností právě on, který byl v čele strany v dobách, kdy se postkomunistické hnutí v Polsku zcela zprofanovalo gigantickými korupčními aférami. Po pádu jejich vlády v roce 2005 skončilo období, kdy se u moci po roce 1989 pravidelně střídali zástupci stran vzešlých z komunistické Polské sjednocené dělnické strany a uskupení, vzniklých ze Solidarity.

Lešek Miller na mítinku ČSSD prohlásil, že se blíží doba, kdy budou ve třech středoevropských slovanských zemích u moci sociálně demokratické vlády. Na Slovensku už vládne Směr premiéra Róberta Fica, v Česku vyhrají pravděpodobně socialisté a v Polsku podle Millera v roce 2015. Myšlenka slovanských zemí se objevila už za 2. světové války. Proti byl však Stalin. Mezi Polskem a Československem se rozhořel málem ozbrojený konflikt o Těšínko, který nakonec ukončil až Stalin, když v uvozovkách nařídil „bratrství“ obou zemí. Polsko se nakonec vzdalo nároků na Těšínsko až v roce 1958. Ale zpět k současnosti.

V případě Polska je vítězství, nebo výrazný růst popularity SLD zatím jen zbožným přáním. V minulých volbách v roce 2011 získal Svaz demokratické levice pouze 8 procent hlasů Jeho sondáže nyní dosahují maximálně 15ti procent a zaostávají tak jak za vládnoucí liberální Občanskou platformou, tak za hlavní opoziční národně konzervativním Právem a spravedlností. Na sociálně slabší, na které by teoreticky měl Svaz demokratické levice mířit, se orientuje i Právo a spravedlnost, nebo populistické Hnutí Janusze Palikota. A v neposlední řadě i středo levicové uskupení Europa plus, které hodlá poprvé v evropských volbách a v čele má další nikoli neznámou osobnost. Bývalého dvojnásobného polského prezidenta Aleksandra Kwašniewského. I když ani on v minulosti postavení polské levice navzdory několika pokusům po skončení druhé prezidentské kadence nijak výrazně nevylepšil.

Lešek Miller se navíc politicky zprofanoval i tím, že se ocitl v roce 2007 na kandidátce radikálního rolnického hnutí Sebeobrana, které vedl charismatický populista Andrej Lepper. Někdejší ministr zemědělství ve vládě Práva a spravedlnosti Jaroslava Kaczyňského. Později spáchal za podivných okolností sebevraždu. Spolupráce programově příbuzných stran sousedních zemí je samozřejmě věcí přirozenou. Nevím ale, jestli v případě Svazu demokratické levice vsadili čeští sociální demokraté na toho správného koně.

autor: Alexander Tolčinský
Spustit audio