Alexander Tolčinský: Východní Ukrajina zřejmě směřuje ke krvavému rozuzlení

11. červenec 2014

Několik dní se mohlo zdát, že ukrajinské jednotky definitivně přebírají aktivitu a dny ozbrojenců z řad vojsk separatistických quasi útvarů na východě Ukrajiny jsou sečteny.

Páteční ranní útok raketovým systémem Grad na pozice ukrajinských sil u města Zeleno pole v luhanské oblasti, při němž bylo zabito několik desítek ukrajinských vojáků, ale ukázal, že je odepisovaný nepřítel stále ještě ve stavu klást citelný odpor. Podle všeho se blíží rozhodující střet, jehož centrem bude milionový východoukrajinský Doněck.

Množí se spekulace o tom, že se vedení separatistické Novoruské republiky chystá evakuovat část civilního obyvatelstva do Ruska. Jak to chce ale v praxi provést, není jasné. Obyvatelé Doněcku jsou v tuto chvíli rukojmími. Ukrajinské jednotky mají silné pozice ve vzdálenosti dvaceti kilometrů od města.

Čtěte také

Oficiální Kyjev působil po úspěších minulý týden a úprku separatistů z jejich dosavadních bašt ve Slavjansku a Kramatorsku, alespoň co se prohlášení týče sebevědomým dojmem. Analytici upozorňovali, že k rozhodujícímu střetu se schyluje právě u Doněcku.

Vláda v Kyjevě ale přiznala, že nemá, jak tvrdila počátkem týdne, pod kontrolou hranici s Ruskem, odkud stále mohou na Ukrajinu proudit řady dobrovolníků a výzbroje. Návrh na oboustranné příměří, který v telefonickém rozhovoru s německou kancléřskou Merkelovou předložil ukrajinský prezident Petro Porošenko, zatím nebyl vyslyšen.

Proruský separatista u Doněcku

Separatisté se evidentně ani po neúspěších z minulého týdne bez boje vzdát nehodlají. Svědčí o tom i prohlášení jednoho z jejich vůdců, samozvaného gubernátora Doněcka Pavla Gubareva. Ten v emotivním projevu k budoucímu možnému vývoji lakonicky konstatoval. "Víme dobře, že jsme v těžké situaci a můžeme spoléhat jen sami na sebe. Nemáme na výběr. Buď se ubráníme, nebo tady všichni zahyneme."

Ukrajinské vedení tvrdilo, že v Doněcku nechce pouliční válku, ani město ostřelovat, aby se z něj nestalo ukrajinské pásmo Gazy. Otázkou je, zda po bojích u Zeleného pole nezmění názor a nebude chtít uštědřit separatistům definitivní úder.

autor: Alexander Tolčinský
Spustit audio