Alexandr Mitrofanov: Když je v Rusku bouře, cítí to celý svět

24. březen 2017

Včera dopoledne byl v centru Kyjeva zastřelen bývalý poslanec ruské Státní dumy Děnis Voroněnkov. Na Ukrajinu emigroval loni spolu s manželkou, bývalou poslankyní Marií Maksakovovou, a malým synem. Vypovídal v kauze ukrajinského exprezidenta Viktora Janukovyče a o detailech kremelské politiky.

Dnes ruský server Mediazona zveřejnil přehled politických vražd, které v zahraničí vykonaly sovětské a ruské tajné služby. Mezi jmény obětí jsou známá, například Trockij či Litviněnko, i ta, která zkoumají pouze historici.

Na menšinovou část ruské společnosti, která se aktivně vymezuje proti režimu, měla kyjevská vražda různý dopad.

Šéf Fondu boje s korupcí Alexej Navalnyj vede prezidentskou volební kampaň, byť je pravděpodobné, že mu Kreml účast ve volbách zakáže. Přesto vyvíjí velkou aktivitu v Moskvě i v regionech. V minulých dnech na něj chrstli na ulici nesmývatelnou zelenou barvu a podpálili mu kancelář. Ale žije a šíří optimismus.

Čerstvě si vyměnil tvíty s někdejším známým tenistou Jevgenijem Kafelnikovem. Navzájem se ujistili, že Rusko nikdy neopustí. Pozítří pořádá Navalnyj demonstraci proti korupci v centru Moskvy, přestože ji úřady zakázaly a Putinův mluvčí Peskov významně prohlásil, že jde o provokaci jistých osob. Navalného jméno Kreml zásadně nevyslovuje. Vraždou v Kyjevě se Navalnyj nerozptyloval.

Včera dopoledne byl v centru Kyjeva zastřelen bývalý poslanec ruské Státní dumy Děnis Voroněnkov

Jinou náladu měl čerstvý záznam jedné z tváří Otevřeného Ruska Michaila Chodorkovského, aktivistky Marie Baronovové, na síti Telegram. Marie dává vždy najevo svou lásku k Rusku a lehce pohrdavý vztah k Západu. Výstřely v Kyjevě ji však přiměly k této úvaze:

Vládcové, kteří nevědí, co dál

„Je možné pochopit a politovat všechny v tomto příběhu. Je možné pochopit a dokonce občas politovat režim (v poslední době je mi nějak líto všech), který včera udělal vše pro to, aby žádná sketa, žádný zvedač rukou v Dumě ani nepomyslel, že třeba přišel čas přestat se zvedáním rukou, s krafáním o modrých velrybách, pokémonech, vraždících žvejkách a s vězněním lidí pod záminkou, že se takhle s těmito jevy bojuje, a s pokračujícím vražděním sirotků na základě vlastního zákona.

Teď už nikdo nezdrhne. Teď už nikoho nenapadne přestat být lidožroutem a začít nabízet své koblihy s lejny Ukrajincům, a nás nechat konečně dýchat opravdu zhluboka. Je možné pochopit Maksakovovou, která po celý svůj život chtěla a chce ženské štěstí (moc bych ji chtěla nějak podpořit, je fajn).

Je možné pochopit Západ, který teď bude krmit koblihami s lejny nás. Ano, nás. Mysleli jste náš režim? Dejte pokoj. Režim už má své děti za vodou. Peskovova dcera je světoobčanka – a vy chcípejte tady. S těmihle. Ale v první řadě je mi moc líto sebe. Protože to vypadalo, že když budeš dobře studovat a pracovat, bude všechno. Nakonec bude jen tohle.“

Na Alexeje Navalného chrstli na ulici nesmývatelnou zelenou barvu a podpálili mu kancelář. Ale žije a šíří optimismus

Eschatologické nálady se šíří ve všech sférách ruské společnosti. Zpověď Marie Baronovové, která patří k tomu lepšímu, co dnes země má, potvrzuje beznaděj. I pro vládce, kteří nevědí, co dál. A když je v Rusku bouře, cítí to celý svět.

Autor je komentátorem deníku Právo

autoři: ami , Alexandr Mitrofanov
Spustit audio