Alexandr Mitrofanov: Kreml dal za vyučenou kandidátovi komunistů

10. únor 2018

Šéf ruských komunistů Gennadij Zjuganov je v čele partaje od roku 1993 a v letech 1996 – 2012 ho spolustraníci čtyřikrát nominovali na prezidenta Ruské federace. V březnu jsou další volby šéfa Kremlu, ale Zjuganov už nekandiduje. Místo něj Komunistická strana Ruské federace navrhla nestraníka.

Sedmapadesátiletý Pavel Grudinin je milionář, ředitel Leninova sovchozu blízko Moskvy. Voliči se s ním začali seznamovat koncem loňského roku a hned vyvolal velkou pozornost. V průzkumech se v půlce ledna držel na druhém místě. Přeskočil veterána ruské politiky, nacionálpopulistu Vladimira Žirinovského. Před ním byl už jen Putin, jenže Grudinin se sedmiprocentní oblíbeností nemohl být pro současného prezidenta s jeho téměř 70% podporou konkurencí.

Navíc, jak nepopřel v rozhovoru s Rádiem Svoboda Sergej Udalcov, šéf Levé fronty, která je přidružena ke KSRF a Grudinina navrhla, si levice nechala svého člověka schválit prezidentovou administrativou. Přesto příliš rychlý růst jiného kandidáta než Putina vyvolal „nahoře“ znepokojení.

Terč pro státní média

„Kreml potřeboval ve volbách konkurenta pro Žirinovského v boji o druhé místo, nikoli soupeře pro Putina. Na Grudinina začali vylévat špínu hned po novoročních prázdninách. Státní média tak měla tři terče: Západ, Ukrajinu a Grudinina,“ napsala Jelena Rykovcevová z Rádia Svoboda.

Údajná šokující odhalení se objevovala v rychlém sledu. Grudinin strávil novoroční prázdniny v Německu! Dostal 37 miliónů rublů darem od obchodního partnera! Měl milióny rublů v zahraničí!

List Moskovskij komsomolec napsal: „Z právního hlediska neexistuje žádné porušení zákona, ať už jde o samotného Grudinina, o jeho rodinné příslušníky nebo firmy. Ale jeho činnost nemá nic společného se sociální spravedlností a socialismem!“

Alexandr Mitrofanov

Konkurent Žirinovskij vystoupil s plamenným apelem na Zjuganova: „Jak jsi jen mohl, Gennadiji Andrejeviči, nechat tak váženou stranu, aby nominovala oligarchu, který má binec ve svých penězích, účtech, offshorech, který zahanbuje jak volby samotné, tak tvou stranu? Ani hlas pro kapitalisty a miliardáře!“

V SSSR se žilo skvěle

Grudinin, podle podpory, které se mu začalo dostávat především v kruzích, kde Putina považují za příliš velkého demokrata, skutečně měl potenciál získat tolik hlasů, kolik mu Kreml nehodlal povolit. Obdržel sympatie vysloužilých a současných armádních důstojníků a také krajních nacionalistů. Není divu.

V kostce jsou jeho názory následující: Nejlepším ruským lídrem za uplynulých sto let byl Josef Stalin. Ano, byl tady gulag, ale můj táta díky Stalinovi získal vzdělání, byt a dobrý výdělek. V SSSR se žilo skvěle, společnost byla spravedlivá, ve světě si nás vážili. Putin za všechno nemůže. Opozice včetně komunistické strany nemá povinnost kritizovat zrovna jeho.

Ale ani toto podkuřování nezabralo. Momentálně je Grudinin na žebříčku popularity stejně vysoko jako Žirinovskij. Kreml dal na srozuměnou, že na jeho smetišti smí hrabat jen jeden kohout.

Autor je komentátorem deníku Právo.

autor: Alexandr Mitrofanov
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.