Alexandr Mitrofanov: Mocné dubisko Putin sem tam zaskřípe

15. prosinec 2017

Včera proběhla každoroční tisková konference Vladimira Putina. Dnes poslal soud v Moskvě na osm let do vězení bývalého ministra hospodářství Alexeje Uljukajeva.

Tyto dvě události se dají nahlížet z různých úhlů. Ten, který chci nabídnout, je možná menšinový, ale neměl by se přehlédnout.

Klíčovým okamžikem Putinovy tiskovky byl dotaz od potenciální sokyně v prezidentské volbě, Xenie Sobčakové, která se akreditovala jako novinářka. Ptala se na postup vládnoucí moci, která prostřednictvím fiktivních soudních procesů brání účasti ve volbách hlavy státu opozičnímu politikovi Alexeji Navalnému.

Zároveň uvedla zkušenost z vlastní kampaně, že se jí úřady bojí poskytnout prostor pro předvolební akce, protože zastávají názor, že opozičník je ten, kdo bude Putinovou mocí buď zavřen, nebo rovnou zabit.

Putin, který vypadal nazlobeně, odpověděl, že opozice musí přijít s jasným, pro lidi srozumitelným programem pozitivních akcí. Jenže Navalnyj takový program už zveřejnil.

Klíčovým okamžikem Putinovy tiskovky byl dotaz od potenciální sokyně v prezidentské volbě Xenie Sobčakové

Pak Putin přitvrdil: „Chcete, aby po našich náměstích běhaly desítky takových Poro... omlouvám se, Saakašviliů? Ti, koho jste jmenovala, jsou Saakašvili, jen v ruském vydání. Chcete, abychom žili od jednoho Majdanu k druhému? Aby se u nás odehrály pokusy o státní převraty?“

Smečka ctí alfa samce

Navalnyj okamžitě zavětřil šanci, jak ukázat, nakolik byla Putinova odpověď plná obav, že se do volební kampaně může dostat reálně nebezpečný soupeř.

Několik hodin po Putinovi ve svém pravidelném pořadu na YouTube řekl: „Běhám po náměstích, protože vystupuji před lidmi: je to moje současná práce jako kandidáta. Je velmi divné, že Putin se s nikým nepotkává, nemluví s lidmi ani se nesnaží jim přiblížit svůj program.“

Bilanční tisková konference šéfa Kremlu Vladimira Putina v Moskvě

Připomněl Putinův výrok z roku 2013, že kdyby Navalnyj pro něj byl hrozbou, pak by mu nebyla povolena účast ve volbách. „Poprvé dnes neříkal své pseudoprávnické nesmysly, ale rovnou sdělil, že ho (Navalného) nepustíme, protože ohrožuje nás, kteří jsme u moci,“ uzavřel opoziční politik.

Není pochyb, že i v příštích dnech – pokud ho samozřejmě opět nezavřou – bude stále tlačit na tuto soupeřovu slabinu. Pro Putina, jehož etické zásady pocházejí z leningradských pouličních band, je největší potupou být považován za zbabělce. Nehledě na to, že je to riziko. Smečka ctí pouze alfa samce.

Jak s tím ale souvisí odsouzení exministra Uljukajeva? Všeobecně je tento rozsudek považován nikoli za verdikt soudu, ale za diktát mocného Igora Sečina, šéfa firmy Rosněfť. Bere se to jako varování dovnitř špičky nejbohatších mužů Ruska, že nemohou spoléhat na soudy ani na nic jiného, protože k jejich zničení postačí, aby je někdo z konkurentů práskl Putinovi.

Dnes poslal soud v Moskvě na osm let do vězení bývalého ministra hospodářství Alexeje Uljukajeva

Kromě toho, jak nedávno napsala agentura Reuters, nejbohatší lidé v Rusku, kteří mluvili pod podmínkou anonymity, začali považovat za toxickou blízkost k prezidentovi i kvůli novým sankcím ze strany USA.

Putin stále vypadá jako mocné dubisko. Ale pod poryvy větru sem tam prapodivně zaskřípe.

Autor je komentátorem deníku Právo

autoři: ami , Alexandr Mitrofanov
Spustit audio