Alexandr Mitrofanov: Obušek, zbraně a chození kanály

11. prosinec 2017

Projednávání ústavní zbraňové novely ve středu večer v Senátu doprovázela vzrušená atmosféra. Kromě autorů petice proti regulaci zbraní ze strany EU na jednání vystoupil i poslanec Zdeněk Ondráček z KSČM a držení zbraní hájil.

Velká část senátorů na protest při jeho projevu odešla ze sálu. „Vůbec se podivuji, že má tu odvahu sem přijít. Já bych chodil kanálama. Já bych vůbec nekandidoval do Poslanecké sněmovny,” zdůvodnil předseda klubu STAN Jan Horník Novinkám, proč senátoři odešli ze sálu.

Rozčíleně dodal, že on v roce 1989 stál na druhé straně barikády proti bílým helmám. „Jak je možné, že je tady zpravodaj tohoto zákona, který byl příslušníkem SNB, který používal obušek. A on se za to v podstatě nestydí,” řekl na plénu Horník.

Chodit kanály

Bílou helmu a obušek měl tehdy Ondráček. Dnes se mu o té době nechce mluvit. Serveru Aktualne.cz na otázku, jak hodnotí události 17. listopadu 1989 a následný vývoj v Československu, odpověděl: „Bez komentáře.“

Alexandr Mitrofanov

A dodal: „Já také umím dělat výslechy. Prostě když nechci, tak vám neodpovím.“ Prý jediní, komu je ochoten se zpovídat, jsou jeho voliči, kterým ovšem jeho minulost nevadí.

Senát nakonec novelu zákona zamítl. Z hlediska senátora Horníka a dalších občanů, kteří s jeho vztahem k poslanci Ondráčkovi souhlasí, to dává smysl.

Když už musí z vůle voličů KSČM a SPD a benevolence Hnutí ANO počítat s nárůstem moci těch, kteří by podle nich měli chodit kanály, tak ať jsou tito spoluobčané alespoň neozbrojeni.

Autor je komentátorem deníku Právo

autoři: ami , Alexandr Mitrofanov
Spustit audio