Alexandr Mitrofanov: Orwellovština v Rusku poskočila o dílek

7. srpen 2015

Poté, co v Rusku nařídil prezident Vladimir Putin masové státní ničení potravin, které pocházejí z EU, USA, Kanady, Austrálie a Norska, poskočila míra orwellovštiny o dílek výš.

Ruská novinářka Karina Orlovová napsala o Putinovi na webu rozhlasové stanice Echo Moskvy: „Musí se prostě hodně milovat vlastní lid, aby se důchodci dotlačili do stavu, kdy prohledávají popelnice vedle supermarketů, a zároveň se vydá příkaz zničit stovky tisíc tun čerstvých potravin.“

Lze dodat aktuální zprávu, že v domově důchodců ve Vladimirské oblasti umřela jedna seniorka hlady a dalších šestnáct lidí jsou v ohrožení života ze stejného důvodu. Stejně jako videa s penzisty vybírajícími popelnice vyvolávají tyto informace i v zemi samotné rozporuplné reakce.

Na jedné straně podepsalo k dnešnímu dni petici vyzývající Putina, aby zrušil příkaz a potraviny použil pro zlepšení situace sociálně slabých, přes 300 000 Rusů. Na straně druhé Putinův mluvčí pravost podpisů pod peticí obratem zpochybnil. Státní média chrlí zpravodajství jako z fronty, jenže místo likvidace nepřítele se v přímém přenosu ničí tuny jídla.

Čtěte také

Občas mi z Ruska píše pan J. P., Čech na dlouhodobé služební cestě.

Dnešní relace o jídle zněla: „Obyčejní lidé jsou tak zblblí propagandou, že s tím souhlasí (myšleno s likvidací). Je fakt, že v obchodech je vše, ale kvalita padá a ceny rostou (následují konkrétní údaje). Před 14 dny jsem projel osobním autem z Moskvy na Sibiř. Výsledek mého poznání - cesty hrozné minimálně ze 40 procent, vesnice v zuboženém stavu, všechny mosty v katastrofálním stavu. Je fakt, že je opravují všude po tzv. federální trase a tvoří se kolony i mnohakilometrové.“

"Západní" sýr, který je v Rusku určený k likvidaci

Jsou-li obyčejní lidé zblblí propagandou, jak píše pan J. P., není se co divit. Ve zpravodajských relacích státních televizí je ničení stovek tun potravin podáváno jako součást války Ruska proti Západu.

Když jsem se díval na kanálu Rossija 1 na dialog moderátorky s kamennou nenávistnou tváří a reportérky, která v přímém přenosu s buldozerem za zády referovala o likvidaci nepřátelského sýra, přičemž si ho štítivě brala do ruky a pohrdlivě odhazovala na hromadu pod buldozerem, vybavil se mi román 1984. A nemohl jsem se zbavit předtuchy, že za nějaký čas se nám bude vybavovat i jiný román – 451 stupňů Fahrenheita.

Čtěte také

Ruský sociolog Sergej Malašenko napsal: „Kreml riskuje. Co když poté, co lidé uvidí na televizní obrazovce, nemluvě o internetu, popravu potravin, začne narůstat procento těch, kteří nerozumějí politice strany, vlády a samotného prezidenta?“ Ale sám sobě vzápětí odpovídá: „Nejspíše se nestane nic.“

Logo

Pokud se skutečně nic nezmění, bude možné pro to najít reálné zdůvodnění. Jeho kořeny leží v ruských dějinách, v mentalitě, kterou vytvořily, a velmi výrazně ve faktické genocidě, kterou rozpoutala ruská státní moc počínaje rokem 1917 proti všemu, co převyšovalo průměr. Co by v zemi s takovým obyvatelstvem mohlo následovat, nevíme.

Autor je komentátorem deníku Právo.

autoři: ami , Alexandr Mitrofanov
Spustit audio