Alexandr Mitrofanov: Pražákům, těm je hej?

22. říjen 2017

Výsledky sněmovních voleb výrazně potvrdily, že česká společnost patří k těm, v nichž hlavní město žije jiným životem než zbytek země. Nejslabší výsledky mají v metropoli strany a hnutí, které vsadily na popření liberální demokracie a boj proti systému, který se o ni opírá. V Praze s tím sice pochodily také, ale mnohem hůř než ve zbytku republiky.

ANO má zde v porovnání s celostátním úspěchem 29,64 % jen 20,35 %. SPD s celkovým výsledkem 10,64 % získala v Praze přibližně polovinu, tedy 5,81 %. Komunistům dalo v celém Česku hlas 7,76 % voličů, v hlavním městě pouze 4,60 %.

Naopak právě metropole zachránila před politickým skonem TOP 09. Jejích 5,31 % v celostátním měřítku, díky čemuž se na poslední chvíli dostala do Sněmovny, by neexistovalo, nebýt pražského výsledku 12,64 %.

„Pražákům, těm je hej“, to byla písnička Pražského výběru. Jak se to vezme. Po těchto volbách nejspíše zesílí beztak časté výbuchy zášti vůči nim jako nositelům odlišné politické kultury a koneckonců i té orientace na Západ, která je zas spoustě lidí především mimo Prahu trnem v oku.

Tomio Okamura ve štábu SPD

Ale Pražáci se budou mít stejně líp než lidé s „pražskými“ názory, kteří žijí mimo metropoli, své postoje neskrývají a musí čelit odporu většinového prostředí. Může se stát, že budou do Prahy častěji dojíždět nebo k ní inklinovat.

Věřme, že nikoho ani nenapadne vzkřísit nápad, o nějž se podělil v dokumentu Straníci v ČT starý komunista Jaroslav Ondráček: „Prahu jsme měli oplotit a nechat vychcípat.“

autoři: ami , Alexandr Mitrofanov
Spustit audio