Alexandr Mitrofanov: Snaha EU otevřít Rusům oči může být marná

22. květen 2015

Evropská unie se snaží odpovědět na otázku, co může udělat proti kremelské propagandě. Vznikají koncepce a když se schválí, budou muset se zaplatit. Z prostředků, které se nazývají penězi daňových poplatníků. Šlo by to z našich kapes a proto je dobré podívat se, co bychom za své peníze mohli dostat a s jakým efektem.

Pořad Horizont ČT 24 věnoval tomuto tématu část svého vysílání (http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10316155327-horizont-ct24/215411058050520). Mluvil o tom jeden z nejlepších expertů na problematiku Edward Lucas působící ve službách The Economist.

O probíhajících pracích na koncepci evropské odpovědi kremelské propagandě se referovalo i jinde v českých médiích (http://hlidacipes.org/recept-na-ruskou-propagandu-mezi-radky-potvrzuje-rusko-je-mistr-informacni-valky/).

Nad recepty, jak by mohla Evropa kontrovat Putinovi, se sešly velmi chytré hlavy a zatím nabízený plán je přiměřeně promyšlený. Přesto si dovolím pár poznámek, které vyplývají z dlouhodobého pozorování území, míním tím nejen zeměpisného, ale také mentálního, na které má být evropská odpověď zaměřena.

Čtěte také

Když pročítám detaily evropského návrhu, nemohu se zbavit dojmu, že autoři promítli svůj svět, v němž žijí spolu s dalšími Evropany, do něčeho, co je tomuto pojetí nejen žurnalistiky a politiky, ale obecně vnímání života naprosto cizí.

Vybavuji si slova profesora Andreje Zubova při jeho zatím poslední návštěvě Prahy: není pravda, že v Rusku absentují alternativní zdroje informací. Jsou tam. Problém spočívá v tom, že zdivočelá většina obyvatelstva nejeví o pravdivou informaci sebemenší zájem.

Ruský historik Andrej Zubov byl kvůli kritice zahraniční politiky své země vůči Ukrajině propuštěn

Psychologické schéma, podle něhož funguje vědomí většinového (pozor, i vysokoškolsky vzdělaného) obyvatele Ruské federace, se pohání jedním mocným prvkem: pravdivé je to, co nařizuje považovat za pravdivé vrchnost. I kdyby to byla největší nejapnost a všichni by věděli, včetně autorů, že jde o nehoráznou lež.

Tento kód je přítomen na genetické úrovni a žádná ruskojazyčná televize z Evropy, byť provozovaná podle nejlepších západních standardů, to nedokáže změnit, dokud funguje moc, která tento mentální vzorec udržuje a rozvíjí.

Čtěte také

Leda v případě, že se v Rusku bude očekávat úspěšná invaze Západu, který se stane novým pánem nad životy. Pak by se to sledovalo s obrovským zájmem. Ale je jasné, že toto je groteskní nadsázka.

Mám proto obavy, že případně vybudovaná média, která by z Evropy nebo s evropskou pomocí chtěla zapůsobit na vědomí Rusů vysíláním pravdivých informací, riskuje narazit na chybějící poptávku.

Stejně všichni vědí, že se jim lže. No a co, říkají si, takovou máme zemi a jinou mít nebudeme. Nám jde o to, nějak přežít.

Lucas ovšem zmínil i druhou část koncepce a ta se mi zdá být maximálně důležitá. Jde o odhalování kremelské propagandy v zemích EU.

Že je to víc než aktuální vidíme u nás, kde se jen sfoukl prach ze starých komunistických a k Rusku lnoucích postav a ukázalo se, že zboží je zachovalé a má se čile k světu.

Autor je komentátorem deníku Právo.

autoři: ami , Alexandr Mitrofanov
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.