Alexandr Mitrofanov: Sobčaková rozjíždí show, Navalnyj nechce být za hlupáka

27. říjen 2017

Ruská společnost dále probírá kandidaturu novinářky a bývalé hvězdy showbusinessu Xenie Sobčakové na úřad prezidenta země.

Nakonec se o jejím kroku dozvěděli i ti, kteří politiku nesledují, zato jsou stálými diváky mírně skandální talk show Andreje Malachova na zcela loajálním vůči režimu televizním kanálu Rossija. Byla tam i s maminkou, senátorkou Ludmilou Narusovovou.

Xenie založila svou kariéru dávno před oznámením kandidatury na směsi neskrývané chuti provokovat s inteligencí a vzdělaností. Styl nemění. Zahájila sice kampaň s heslem Sobčaková proti všem a s hlásanou absencí pozitivního programu. Vzápětí však apelovala na vládnoucí moc, aby osvobodila politické vězně včetně bratra Alexeje Navalného Olega, a prohlásila, že „z hlediska mezinárodního práva je Krym ukrajinský“.

Ihned vylétl přestárlý Okamura ruské politiky Vladimir Žirinovskij, že by ji za tento výrok měli stíhat. Na to zareagovala Xeniina maminka: „Žirinovskij miluje exotické výroky. Xenie měla samé jedničky, na MGIMO ji naučili, že mezinárodní právo má přednost, proto tak odpověděla.“

Xenie Sobčaková, kandidátka na ruského prezidenta

Putinův mluvčí Dmitrij Peskov zas řekl, že Kreml není ta instituce, která by měla Sobčakovou stíhat. Dodal však, že její výrok je nesprávný. O tom, kam patří Krym, se prý Kreml nehodlá bavit „nijak a s nikým“.

Sehrát roli Žirinovského

Je příznačné, že v talk show se Sobčakovou nesměl ani teď moderátor vyslovit jméno Alexeje Navalného. Z odkazů, které se v pořadu použily a v nichž byl přímo jmenován, televize jméno odstranila. Tento zákaz vyvěrá z chování Vladimira Putina, který pečlivě hlídá své veřejné projevy a nikdy ani na přímou otázku na Navalného nevyslovil jeho jméno či příjmení.

Alexej Navalnyj, kandidát na ruského prezidenta

Sám Navalnyj se omezil jen na konstatování, že Xenie splňuje zákonné podmínky kandidatury. Svou zdrženlivost vysvětlil takto: „Pojďme nebýt blbci a nehrát hru, která je od nás očekávána. Po mně se chce, abych to probíral donekonečna, abych se hádal, aby byly nějaké apely, na ně pak apely z druhé strany, nějaká kritika, jiná kritika, samozřejmě pozvání k debatě, debata a všechno další. Tohle ode mě moc a moc čekají lidé v Kremlu. Vynasnažím se, abych jim nedal žádný důvod ke spokojenosti.“

Zopakoval, že jeho v těchto volbách zajímá jediný kandidát a to Putin: „Jdu do voleb, abych s ním bojoval, abych ho zbavil moci, abych spolu s vámi budoval normální prosperující Rusko.“ Kreml však nedávno opět sdělil, že Navalnyj nebude jako kandidát na prezidenta zaregistrován.

Xenie Sobčaková, kandidátka na ruského prezidenta

U Xenie se tyto problémy nepředpokládají. Jinak řekla, že proti Putinovi v kampani nepůjde, protože byl blízkým spolupracovníkem jejího tatínka, kterému měl zachránit život. Taky prohlásila, že jestli něčemu rozumí, tak je to show, a že ze své kampaně udělá show podle vlastních představ.

Podle čerstvého průzkumu Levada Centra by ji odmítlo volit 90 procent Rusů. Politolog Konstantin Gaaze soudí, že Sobčaková má podle not Kremlu sehrát roli Žirinovského pro městské prozápadní voliče.

Autor je komentátorem deníku Právo

autoři: ami , Alexandr Mitrofanov
Spustit audio