Alexandr Mitrofanov: Stačí, aby kandidáti zůstali sví

13. leden 2018

Není zatím jasné, kolik bude duelů kandidátů před druhým kolem prezidentské volby a kde se odehrají. Stojí však za to připomenout podobné duely před volbami do Poslanecké sněmovny v roce 2002. Soutěžily sice strany, ale tváře dvou hlavních partají byly jednoznačné: proti sobě usedli ve studiu Václav Klaus a Vladimír Špidla.

Obecně se předpokládalo, že zkušený a arogantní bijec Klaus si Špidlu namaže na chleba. Stal se opak. Šéf ČSSD suše, ale rozhodně dal najevo, že protivníka nepovažuje za vhodného politika pro pokračování ve funkci předsedy vlády. Špidla se přitom na duely speciálně nepřipravoval. Ani nebyl skvělý rétor. Spíše jím nebyl vůbec.

Jenže jeho jasně vyjádřený postoj zrovna v tom okamžiku rezonoval v myšlenkách a pocitech značného množství voličů, z nichž mnozí ani nebyli příznivci ČSSD. Tehdejší rozšířenou náladu lze popsat heslem: Dost bylo Klause! Miloš Zeman, spolupachatel opoziční smlouvy, se v té chvíli z politiky stáhl, Klaus tedy slízl odpor voličů i za něj. Sociální demokracie v čele se Špidlou vyhrála sněmovní volby.

Do stejné řeky nelze vstoupit dvakrát, ale jistá shoda by tady být mohla. Stejně jako v roce 2002 by mohlo postačit, aby oba kandidáti zůstali během televizních debat sví. U Miloše Zemana o tom nelze ani pochybovat, změna není jeho styl. Stejně tak by Jiří Drahoš nemusel vynalézat speciální mediální triky. Kdyby zopakoval své vize a dal slušně najevo, proč si nepřeje, aby Zeman na Hradě dlel dalších pět let, mohlo by to mít stejný, nebo i větší účinek než recepty marketingových mágů.

První kolo totiž ukázalo, že nálada vyjádřená heslem Dost bylo Zemana! je značná.

Autor je komentátorem deníku Právo.

autor: Alexandr Mitrofanov
Spustit audio