Alexandr Mitrofanov: Výhoda ruské laboratoře. Předem varován, lépe vyzbrojen

5. květen 2017

Nevybavím si přesně, kdy jsme natočili interview, který vedl Josef Šlerka. Pár let zpátky to určitě bude. Soudím i podle toho, že se Josef během našeho hodinového povídání, kdy se ptal hlavně na českou politiku, zastavil u politiky ruské a vznesl dotaz, proč ji vlastně už od roku 2011 intenzivně sleduji.

Tehdy většině lidí nebylo jasné, co mohou mít společného dvě na první pohled odlišné země jako Ruská federace a Česká republika. Dnes dovedly činy řady českých politiků mnoho lidí u nás k poznání, že jisté spojení přece jen existuje.

Josefovi jsem odpověděl, že Rusko sleduji ze dvou důvodů. Za prvé je to země, která historicky postrádá schopnost vyrovnat se s vnitřními problémy jinak než výboji ven a ohrožováním jiných zemí. Za druhé jsem se v praxi přesvědčil, že jde o velkou laboratoř, v níž se zkoušejí metody a některé se pak přenášejí prostřednictvím vybraných politiků a jiných činitelů do společnosti české. Jinými slovy: Předem varován, lépe vyzbrojen.

Souběžné vnímání těchto procesů se nakonec vyplatilo při chápání zvláštností českého dění. Když máte neustále před očima vzor chování prezidenta republiky à la Vladimir Putin, jste připraveni chápat nejen duševní, ale i politické pohyby hlavy vlastního státu, která se v Putinově modelu shlíží.

Není přece v současném Rusku představitelné, aby si nějaký premiér mohl dovolit byť myšlenku, že se stane samostatným hráčem a povede vlastní politiku v rozporu s tím, co si myslí hlava státu a co má být nezpochybnitelným, v podstatě carským privilegiem. Pro člověka, který je takto vyškolen ruskými trendy a navíc jako bonus zná mentalitu Miloše Zemana, pak nemohlo být překvapivé fraškovité představení, které Zeman přichystal premiérovi na Pražském hradě.

Prezident Miloš Zeman

Miloš Zeman není Vladimir Putin ani vzdáleně

Praxe ovšem přinesla jeden velmi podstatný rozdíl. Na Pražském hradě se to odehrálo jinak, než by se to stalo v kremelských kulisách. Způsobily to dva faktory.

Za prvé Miloš Zeman není Vladimir Putin ani vzdáleně. Nemám na mysli pouze různost politických systémů Ruska a Česka, kdy stále máme parlamentní demokracii a role hlavy státu je zásadně jiná, nesrovnatelně slabší než v ruských poměrech.

Putin se udržuje v dobré fyzické i psychické kondici, i když se kolem jeho proměnlivého vzhledu a občasného zmizení z veřejného života na několik dnů také rojí různé spekulace. Zeman je na tom podstatně hůře, zdravotní stav vstupuje do děje čím dál viditelněji. Ještě před pár lety by bylo nemožné, že by podlehl záchvatu vzteku, který ho přinutil v rozporu se všemi pravidly slušného chování v prezidentském úřadu demonstrativně odejít během premiérova projevu.

Vladimir Putin

A za druhé se objevila silná osobnost, která se nerozpakovala proti tomuto jednání postavit veřejně, i když šlo o konflikt s prezidentem republiky. Byl to premiér Bohuslav Sobotka.

Zeman svůj vzor nehodlá opustit. Odvolání Andreje Babiše z vlády chce protahovat, ústavu nectí. Ruská laboratoř toto v předstihu napověděla.

Autor je komentátorem deníku Právo

autoři: ami , Alexandr Mitrofanov
Spustit audio