Daniel Veselý: Jak bude vypadat budoucnost Indonésie v rukou „muže z lidu“?

31. říjen 2014

Indonéský prezident Joko Widodo, který byl nedávno slavnostně uveden do funkce, svolal první schůzku svého kabinetu.

Na ní s nově jmenovanými ministry řešil nepříliš příznivou situaci v největší jihoasijské ekonomice. Widodo, jenž byl zvolen již v červenci, svým voličům slíbil prosazování bezkorupční a transparentní politiky, zahájení rozsáhlé opravy zanedbávané infrastruktury, řešení chudoby, problémů ve zdravotnictví a školství.

Widodo v prezidentských volbách porazil bývalého generála Prabowa Subianta, který získal vojenský výcvik ve Spojených státech a jenž byl coby velitel speciálních ozbrojených sil obviněn ze spáchání masových vražd na začátku 90. let. Zvolení Widoda indonéským prezidentem proto představuje jakousi opožděnou satisfakci obětem a pozůstalým Subiantova teroru.

Západní sdělovací prostředky líčí bývalého guvernéra indonéské metropole Jakarty a nyní indonéského prezidenta jako muže, který se během devíti let trvající politické kariéry dokázal vypracovat na hlavu státu bez pomoci mocných zájmových skupin. Fanoušek heavy metalové skupiny Metallica Widodo se v Indonésii stal prvním demokratickým lídrem, jenž nepochází z vlivných vládních ani armádních kruhů.

Widodo tento týden uvedl do funkce 34 nových ministrů – směsici technokratů a svých partajních kolegů. Ti mu mají pomoci vyřešit akutní problémy, jimž tato jihoasijská země čelí: pomalý růst HDP, komunikace, přístavy a civilní infrastruktura v zemi obecně jsou v dezolátním stavu, a je zapotřebí zjednat nápravu.

Čtěte také

Obyčejní Indonésané trpí nedostatkem elektřiny a základních služeb, jež mají mít na starosti státní orgány. Ty jsou však do písmene skrz na skrz silně zkorumpované, a tato tristní skutečnost odrazuje spoustu zahraničních investorů. Týká se to zejména energetického a ropného sektoru.

Nová indonéská vláda. Prezident Joko Widodo v první řadě uprostřed

Přestože prezident Widodo hovoří o „čistých rukách“ svého kabinetu a implementování vládního programu de facto na zelené louce, lidskoprávní organizace mu vyčítají, že někteří jeho spolupracovníci mají ruce namočené v krvi aktivistů a civilistů zavražděných v nepříliš vzdálené minulosti.

Novým indonéským ministrem obrany se stal Ryamizard Ryacudu, který v uplynulých deseti letech hájil vojenské operace armády v indonéských provinciích Západní Papua a Aceh a veřejně hlásal, že tamní vzpurná civilní populace se stane legitimním terčem ozbrojených sil, jestliže bude podporovat protivládní rebely.

Investigativní americký novinář Allan Nairn, který monitoruje dění v Indonésii více než dvacet let, přišel s obviněním proti hlavnímu poradci nového prezidenta, který sám připustil, že má podíl na atentátu proti přednímu indonéskému bojovníkovi za lidská práva Munirovi Thabilovi v roce 2004.

Nairn považuje Subiantovu porážku v prezidentských volbách za klíčovou a pozitivní záležitost pro celou Indonésii. Subianto, který úzce spolupracoval s americkými zpravodajskými službami, otevřeně volal po zrušení prezidentských voleb. Nairnovi se v interview svěřil, že přemítal o nastolení fašistického režimu v zemi, protože Indonésie podle jeho mínění není na demokracii připravena.

Subianto je navíc přímo zodpovědný za masové vraždy protivládních aktivistů. „Kdyby se tento politik, jenž má vazby na Washington, ujal moci, země by se vrátila do temných Suhartových časů. Vítěz prezidentských voleb Widodo pochází z chudých poměrů a před vojenskou diktaturou upřednostňuje demokracii. Nicméně se sám obklopil lidmi, kteří mají na rukou krev,“ konstatuje Nairn.

Čtěte také

Spustit audio