Daniel Veselý: Má severokorejský jaderný pat schůdné řešení?

19. leden 2016

Poté, co silně labilní a represivní režim v Severní Koreji údajně otestoval vodíkovou bombu, sklidil za to pobouření Západu, zejména Spojených států. Bílý dům v reakci na kontroverzní krok Pchjongjangu poslal nad Severní Koreu bombardér B-52, jenž je schopný nést jaderné zbraně, aby demonstroval svou vlastní sílu.

Existuje za takovéto situace vůbec možnost, že by se severokorejský jaderný pat mohl vyřešit?

Severokorejský diktátor Kim Čong-un prohlásil, že nejnovější atomový test, v pořadí již čtvrtý, provedla jeho země v sebeobraně a coby odpověď na „nebezpečí jaderné války vyvolané Američany vedenými imperialisty“. Ačkoliv tato slova znějí frázovitě, nebude od věci nahlédnout do zákulisí vzájemných vztahů Spojených států na jedné straně a Severní Koreje na straně druhé.

Prozatím to vypadá, že severokorejský test vodíkové bomby, o jehož uskutečnění však mají mezinárodní i američtí experti vážné pochybnosti, na Korejském poloostrově hlubší krizi nevyvolá.

Čtěte také

Můžeme konstatovat, že napětí v tomto regionu má své periodické fáze, neboť armády Spojených států a Jižní Koreje každý rok nedaleko hranic Severní Koreje provádějí společná vojenská cvičení, jejichž součástí bývá i simulace útoku na KLDR.

Přestože jde o pravidelná cvičení a nikoliv přímý úder Washingtonu a Soulu na Pchjongjang, asi nikdo by v pozici severokorejského lídra a jeho generality nechtěl být, protože to vyžaduje skálopevné nervy.

Barack Obama

Jestliže se Obamově administrativě a íránskému režimu podařilo dospět k přelomové dohodě týkající se jaderného programu Teheránu, nabízí se odvážná otázka, zda by k podobné „normalizaci“ nemohlo dojít i ve vztahu se severokorejským režimem.

Americký prezident však tráví poslední rok ve svém úřadě, takže je velice nepravděpodobné, že by ke kýžené redukci napětí na Korejském poloostrově tento rok mohlo dojít. Navíc Obamův nástupce či nástupkyně v Oválné pracovně budou mít odlišnou - a lze předeslat, že s velkou pravděpodobností více konfrontační - zahraničněpolitickou agendu.

Čtěte také

Nicméně poté, co Pchjongjang provedl údajný test vodíkové bomby, se objevily jak nesmyslné, tak i konstruktivní návrhy, jak postupovat při řešení severokorejského jaderného problému. V prvním případě šlo o volání po změně režimu v Severní Koreji na stránkách listu Wall Street Journal. To jistě není smysluplný návrh, neboť na politické problémy není možné s úspěchem aplikovat vojenská dobrodružství, jak jsme se již mohli mnohokráte přesvědčit.

Joe Cirincione, prezident nadace usilující o snížení jaderného napětí ve světě s názvem Ploughshares Fund, tyto divoké fantazie rezolutně odmítá a přichází s tezí, že je na čase, aby se Spojené státy ve spolupráci s Čínou pokusily jadernou tenzi na Korejském poloostrově zmírnit.

Logo

Přestože se jedná o dva velmocenské rivaly sledující ve světě naprosto odlišné záměry, není vyloučeno, že by se v tomto případě mohli spojit, neboť se jejich postoj vůči jaderné Severní Koreji zásadním způsobem neliší.

Cirincione argumentuje, že Peking je schopen vyvinout na svého „vzdorujícího“ klienta účinný tlak, aby opět zasedl k jednacímu stolu, Bílý dům by pak podle jeho mínění měl upustit od svých podmínek, za jakých by ona vyjednávání měla probíhat, a společnými silami by bylo možné dospět k dohodě, jak severokorejský nukleární pat účinným způsobem vyřešit.

Jaderná dohoda světových velmocí s Íránem je názornou ukázkou toho, že diplomatickými prostředky lze dospět ke smysluplnému cíli, jak konstatuje Cirincione.

Další komentáře z dnešních Názorů a argumentů si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio