Daniel Veselý: Může Afghánistán opět padnout do rukou Talibanu?

5. říjen 2015

Patnáct let trvající okupace Afghánistánu silami NATO nyní v Kundúzu, jehož dočasné obsazení Talibanem je jeho největším triumfem od roku 2001, opět v naprosté nahotě ukázala, že její důsledky jsou tragické.

Nejde jen o americký nálet na nemocnici v Kundúzu, kde bylo usmrceno 13 zdravotníků a 10 pacientů, ale i o skutečnost, že afghánské bezpečnostní síly ve spojení s místními warlordy představují ohrožení pro civilní populaci. A z toho těží právě Taliban.

Americký prezident Obama plamenně odsoudil rozbujelé násilí způsobené ve Spojených státech střelnými zbraněmi, které si v letech 2001 až 2013 vyžádalo přes 406 tisíc lidských životů, zatímco necelých 3400 dalších padlo za oběť islamistům.

V tu dobu však americké letectvo zaútočilo na nemocnici v afghánském Kundúzu, kde bylo ošetřováno 105 pacientů, o které se staralo 80 zaměstnanců organizace Lékaři bez hranic. Obama jako vrchní velitel amerických ozbrojených sil by se proto měl chytit za nos.

Čtěte také

Přestože byli příslušníci americké i afghánské armády informováni o tom, že americký letecký útok je veden na nemocnici, pokračoval ještě půl hodinu poté. Potíž je v tom, že tato nemocnice poskytovala lékařskou péči pro všechny zraněné v bojích mezi afghánskou armádou a Talibanem, což afghánské ozbrojené síly nesly nelibě.

Američany bombardovaný objekt byl však jedinou nemocnicí v oblasti, kde se prováděly komplikované lékařské zásahy, a nebyl žádným hnízdem tálibů, jak tvrdila afghánská vláda.

Afghánská armáda s pomocí Pentagonu zastavila postup Talibanu v Kundúzu

Další ranou pro místní obyvatele, kteří se stali rukojmími v boji mezi afghánskou armádou a Talibanem, je skutečnost, že Lékaři bez hranic poté, co Pentagon zničil jejich nemocnici, Kundúz opouštějí. Očitý svědek tragického incidentu, zdravotník pracující pro Lékaře bez hranic, v listu Independent vylíčil, že vedle dalších hrůz na jednotce intenzivní péče spatřil pacienty, jejichž těla byla v plamenech.

I to je další důvod k tomu, abychom americký útok jednoznačně odsoudili jako zločinný, zvláště pak, když s vehemencí sobě vlastní odsuzujeme zločiny svých oficiálních nepřátel, třeba Ruska.

Čtěte také

I když afghánská armáda s pomocí Pentagonu zastavila postup Talibanu v Kundúzu, kde žije 300 tisíc obyvatel, podařilo se mu udržet kontrolu v severní části města. Jinými slovy, vojenské operace Afghánců s americkou podporou nepřinesly klíčový zlom, neboť se jim nepodařilo získat úplnou kontrolu nad celým Kundúzem.

Není žádným tajemstvím, že Bílým domem podporovaná vláda v Kábulu a její armáda je skrz naskrz prošpikovaná korupcí a že se, společně s násilnickými warlordy, netěší příliš velké oblibě u spousty obyčejných Afghánců.

Kundúz se symbolicky stává lakmusovým testem pro okupační a afghánské síly

Toto tvrzení zastává kupříkladu novinářka Sarah Chayesová, která v Afghánistánu působí léta a která zprvu spolupracovala s okupačními silami. Podle ní byl „pád“ Kundúzu do rukou Talibanu nevyhnutelným důsledkem počinů zkorumpovaných a represivních vládních orgánů. Z této pro místní obyvatelstvo neblahé situace těžil Taliban, jemuž se podařilo získat podporu některých z nich.

Poznatky této novinářky potvrdil minulý týden i list New York Times, kde čteme, že podpora Afghánců pro vládu v Kábulu a na ni napojené warlordy se v průběhu několika uplynulých let rapidně zmenšila. Američany podporované afghánské bezpečnostní složky se totiž na obyčejných lidech dopouštějí vydírání, krádeží a znásilňovaní.

V jednom z okrsků v Kundúzu si obyvatelé dokonce stěžovali, že se místní milice chovají hůře než Taliban. Kundúz se symbolicky stává lakmusovým testem pro okupační a afghánské síly a taktéž pro Taliban, který je znovu na postupu.

Další komentáře z dnešních Názorů a argumentů si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio