Daniel Veselý: Nejchudší arabská země se stále nachází ve válečném zmaru

25. květen 2015

Poté, co na pět dní ustalo bombardování válečným chaosem lapeného Jemenu, vedené saúdskoarabskou koalicí, potažmo pozemní boje, svitla obyčejným Jemencům naděje, že se tamní humanitární katastrofa způsobená především leteckými nálety bude adresně řešit.

Bohužel se tak nestalo. Jednání zaštítěná OSN byla posunuta, neboť tu je velká pravděpodobnost, že válčící strany ke společnému stolu jen tak nezasednou a vyjednávat o příměří nebudou.

Podle nejčerstvějších údajů OSN, jež získala z jemenských klinik a zdravotních středisek, zemřelo od konce března tohoto roku během bombardování a bojů na zemi zhruba 2000 Jemenců, včetně spousty civilistů.

Co se ztrát na lidských životech týče, jejich počet může být poněkud vyšší, protože celá řada zraněných se do nemocnic vůbec nedostala.

Další data OSN hovoří o tom, že konflikt vysídlil 545.000 Jemenců, jinými slovy je zhruba každý 48. Jemenec bez střechy nad hlavou.

Čtěte také

Ačkoliv se některým potřebným dostalo základní lékařské pomoci, léků a potravin, například ze Spojených arabských emirátů, humanitární pohroma nadále trvá. Mnoho lidí postrádá k životu nutné komodity, jako jsou voda, potraviny, palivo nebo elektřina.

Saúdy vedené bombardování vzbouřeneckých Hútiů, kteří v loňském roce obsadili jemenskou metropoli Saná a na začátku letošního roku svrhli prosaúdského a proamerického prezidenta Hádího, očekávané cíle nesplnilo, ba v řadě případů tomu je naopak.

Muž ve vybombardované mešitě v jemenské metropoli Saná

Mnoho Jemenců bylo zprvu nespokojeno s autokratickou vládou Hútíů, o nichž se tvrdí, že jsou prodlouženou paží Teheránu, nicméně poté, co na sklonku března Rijád s přímou vojenskou pomocí Washingtonu začal nemilosrdně bombardovat pozice šíitských vzbouřenců, získali mnoho obyvatel na svou stranu.

Letecké nálety vedle vojenských zařízení totiž ve spoustě případů zasáhly civilní infrastrukturu včetně obytných komplexů a usmrtily mnoho civilistů, včetně žen a dětí.

Očitá svědectví pozůstalých po těchto obětech ze Saná jsou srdceryvná, o některých z nich přímo z válečné zóny informoval kupříkladu jemenský novinář Yousef Mawry.

Obyvatelstvo jemenské metropole masivně protestuje proti cizí agresi, potažmo proti Spojeným státům, ale i Izraeli, který se však vzdušné kampaně neúčastní. Demonstrující tím de facto poskytují legitimitu šíitským povstalcům.

Čtěte také

Saúdskoarabská koalice ve snaze izolovat Hútíe bombardovala i mezinárodní letiště v Saná, avšak povstalci zůstávají prozatím nezlomeni, odmítají před Rijádem a spol. složit zbraně a nemají chuť s cizími agresory jednat o zastavení bojů.

Jak je opět vidět, cílené bombardování, chcete-li válka ze vzduchu, těžko vyřeší problémy politické podstaty, které v případě Jemenu tkví v opomíjené chudobě, izolaci a ekologických nesnázích.

Podle nejčerstvějších údajů OSN zemřelo od konce března tohoto roku během bombardování a bojů na zemi zhruba 2000 Jemenců

Navíc Saúdy vedené nálety stále postrádají mandát Rady bezpečnosti OSN, a jsou proto nelegální. V tuzemských sdělovacích prostředcích je tomuto faktu věnován nepatrný či skoro žádný prostor.

Lze zmínit jeden fakt: zatímco v případě tažení proti Hútíům existuje mocná a alespoň navenek semknutá arabská koalice, která má souhlas Spojených států, totéž nemůžeme říct o tažení proti skutečně ohavnému nepříteli – Islámskému státu.

Zde na povrch vyvěrají vzájemné animozity různých aktérů, jež ale jinak spojuje touha smést džihádisty ze samozvaného chalífátu, kteří v opojení nad územními zisky v Iráku a Sýrii blouzní o tom, že si pořídí jadernou zbraň, z povrchu zemského.

Jak je možné, že v případě mnohem méně nebezpečných šíitských rebelů v Jemenu panuje taková jednota?

Spustit audio