Daniel Veselý: Objevily se další znepokojující informace o americké bezpilotní kampani

19. říjen 2015

V českém mediálním prostředí se příliš nedostává pozornosti takzvané válce dronů vedené Bílým domem, což považuji za hrubou chybu. Zkusme si letmo představit, že by něco podobného prováděl Vladimir Putin, Alexandr Lukašenko či Raúl Castro.

Dostalo by se jim jistě světel mediálních ramp, avšak v negativním slova smyslu. Americký prezident Obama je v tomto ohledu jaksi imunizován.

Ačkoliv stávající nájemník v Bílém domě zdědil bezpilotní kampaň určenou k likvidaci osob podezřelých z terorismu po svém nepopulárním předchůdci, válku dronů zintenzivnil a rozšířil o několik bitevních zón.

Tyto vojenské operace probíhaly částečně v utajení a informační mlze, a přesto u většiny novinářů nevzbudily dostatečnou zvídavost, jaká by se dala očekávat.

Minulý rok však stojaté vody nezájmu rozčísla zpráva investigativního webu The Bureau of Investigative Journalism o tom, že méně než čtyři procenta usmrcených bezpilotními letadly tvořili členové Al-Káidy, což však naprosto nesouznělo s oficiálním stanoviskem Bílého domu.

Jeho představitelé se dušovali, že drony cílí pouze na „teroristy“ a že při „cíleném zabíjení“ těchto osob de facto nedochází ke ztrátám na životech civilistů.

Čtěte také

Minulý týden zveřejnil další investigativní web s názvem The Intercept soubor textů, jež po vzoru uniklých materiálů o válce v Indočíně (Pentagon Papers) nazval Drone Papers.

Tajné dokumenty, jež Interceptu zaslal neznámý whistleblower, nám nabízejí další nepěkné a znepokojující informace ohledně této vysoce kontroverzní kampaně.

Dron, Boeing X-45A

Díky materiálům, které na veřejnost vynesla osoba pracující v americké zpravodajské komunitě, zjišťujeme, že celá bezpilotní kampaň je zatížena nedostatky a chybami.

Intercept z pochopitelných důvodů zamlčel jméno svého informátora, neboť není žádným tajemstvím, že Obamův kabinet je v pronásledování whistleblowerů mnohem efektivnější než všechny předchozí americké vlády dohromady.

Ostatně dlouholetý žalář pro Chelsea Manningovou, dříve Bradleyho Manninga, je toho pádným důkazem.

Tento anonymní zdroj se domnívá, že americká veřejnost má právo pochopit proces, v jehož rámci jsou lidé umisťováni na seznam smrti a nakonec usmrcováni z rozhodnutí nejvyšších vládních míst.

Čtěte také

„Tyto osoby, jimž jsou přidělována ,pořadová čísla‘ a ,baseballové karty‘, jsou bez upozornění odsouzeny k smrti na celosvětovém bojišti, a to je již od prvního okamžiku špatná věc,“ uvádí nejmenovaný zaměstnanec amerických zpravodajských služeb.

Obecně je možné informace z uniklých dokumentů tak, jak je několik měsíců analyzovali výzkumníci z Interceptu, shrnout takto:

Dron Global Hawk

Bezpilotní kampaň vedená americkými prezidenty Georgem W. Bushem a Barackem Obamou při „cíleném usmrcování“ podezřelých osob mnohdy vycházela z nedůvěryhodných zpravodajských informací, vyžádala si nevyčíslitelný počet civilních obětí a nebyla schopna získat potenciálně důležité informace od lidí podezřelých z teroristických aktivit.

Dále se dozvídáme, že Američané vynaložili obrovské množství finančních prostředků na zabíjení lokálních povstalců v Afghánistánu, a tímto způsobem vyhrotili hrozbu, jíž v této zemi dodnes čelí.

To je ve světle nedávného amerického bombardování nemocnice v afghánském Kundúzu další důkaz o tom, že tato nejdéle trvající válka v amerických dějinách je, slušně řečeno, zbytečná.

Na aktuální kauze s názvem Drone Papers je asi nejvíce znepokojující skutečnost, že americká vláda si osobuje roli soudce a kata zároveň – na místo toho, aby osoby, které podezřívá z nepřátelské činnosti vůči ní, usvědčila při spravedlivém procesu.

Další komentáře z dnešních Názorů a argumentů si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio