Daniel Veselý: Prezident Trump se staví k projevům násilí rozdílně

14. listopad 2017

Americký prezident Donald Trump je značně nepředvídatelným politikem, nicméně v jednom ohledu zůstává pozoruhodně konzistentní: když přijde řeč na teroristické útoky a masové střelby v USA.

Teroristický útok na Manhattanu, kde uzbecký útočník Sajfulláh Saipov najel do davu a za pokřiku „Alláhu akbar“ usmrtil osm lidí a dalších dvanáct zranil, spustil lavinu Trumpových tweetů, přičemž v jednom z nich prezident žádal Saipovu hlavu.

Šéf Bílého domu si patrně neuvědomuje, že i teroristé si zasluhují řádný soud a že mu v žádném případě nepřísluší, aby jako absolutní monarcha rozhodoval o vině a trestu, nebo aby vyvolával duchy neblaze proslulé věznice na Guantánamu.

O dvojím metru

Když se americký prezident dozvěděl, že se Saipov do Států dostal díky vízové loterii, prohlásil, že požádá Kongres, aby tento program, díky němuž se do USA každý rok dostane 50 tisíc osob, zrušil. Trump zároveň volal po „extrémních prověrkách“ osob, jež mají namířeno do Spojených států, ve snaze zabránit dalšímu teroristickému útoku na americké půdě.

Manhattan, New York

Reakce amerického prezidenta na zářijový masakr 58 lidí v Las Vegas byla však diametrálně odlišná. Nikde ani zmínka po „extrémních prověrkách“ vlastníků zbraní, přestože snadno dostupné střelné zbraně pro Američany představují mnohem závažnější riziko než islámští fundamentalisté.

Trump na rozdíl od teroristického útoku na Manhattanu nepřichází s žádným magickým receptem, jak předejít masovým střelbám ve Spojených státech, třeba právě proto, že se zapsal do dějin jako nejoblíbenější prezidentský kandidát zbrojní lobby.

Politický kapitál

Člověk nemusí být příliš zběhlý v politologii, aby neviděl, že se Trump snaží vytřískat politický kapitál, když útočí na jednoho z architektů loterie o zelenou kartu, jímž je shodou okolností demokratický senátor Chuck Shumer. Politizace teroristických útoků je ostatně vždy cennou kartou, obzvlášť v době, kdy se Trumpova administrativa potýká se skandálem ohledně ruského vměšování do amerických prezidentských voleb.

Některé americké sdělovací prostředky, zejména protrumpovský televizní kanál Fox News, reagovaly na teroristický incident na Manhattanu v podobném duchu jako šéf Bílého domu. Kupříkladu penzionovaný příslušník zelených baretů Michael Waltz volal po tvrdším postupu proti teroristům v Afghánistánu, i když Saipov je původem z Uzbekistánu.

Palác chána Chudo-jara

Je taktéž ilustrativní, že většina amerických komentátorů neanalyzovala Saipovův duševní stav, což je běžná praxe, když se hovoří o pachatelích hromadných střeleb, mezi něž v první řadě patří masový vrah z Las Vegas Stephen Paddock.

Jistě, mnohdy se pohybujeme na tenkém ledu nepodložených spekulací, nicméně Saipov je muslim a zde patrně platí jiná kritéria. V rámci objektivity je ale záhodno analyzovat také jeho duševní stav, což je ostatně záležitost soudních znalců v oboru psychiatrie.

Uzbekistán jako základna islamistického terorismu?

Daniel Veselý

Uzbekistán je podle některých amerických médií základnou islamistického terorismu, avšak tuto domněnku vyvracejí odborníci na Střední Asii. Uzbekistán je v první řadě zemí, kde se masivně porušují lidská práva. Mučení je na denním pořádku a téměř neexistuje svoboda slova.

Tvrdé represálie diktátora Islama Karimova, který v zemi vládl 27 let, přiměly k emigraci miliony Uzbeků, z nichž někteří nalezli útočiště ve Spojených státech. Donald Trump a část mediálního spektra však nehledají skutečnou příčinu islamistických útoků, a to na úkor bezpečnosti Spojených států.

Spustit audio