Daniel Veselý: Stane se válka v Jemenu nejtragičtějším mementem roku 2018?

18. leden 2018

Patrně nejzásadnějším zvratem na Blízkém východě je vojenská porážka Daeše v jeho baštách v Sýrii a Iráku, což signalizuje, že válečný konflikt v těchto zemích povážlivě slábne. Těžiště pozornosti se nyní přesouvá do Jemenu, kde je konec válečného běsnění v nedohlednu.

Destrukce džihádistického státního útvaru v Sýrii a Iráku je bezesporu výtečnou zprávou nejen pro blízkovýchodní region, ale i pro celý svět. Leč úleva může být předčasná, neboť perverzní ideologie Daeše není ani v nejmenším mrtvým konceptem. Není tudíž vůbec vyloučeno, že džihádisté získají jinou vhodnou záminku k reaktivaci svých teroristických aktivit ve velkém, třeba v kontroverzním rozhodnutí Bílého domu uznat Jeruzalém za hlavní město Izraele.

Jenže blízkovýchodní region je proslulý svou nevypočitatelností, na čemž se valnou měrou podepisuje diskoherentní politika prezidenta Donalda Trumpa. A tato skutečnost představuje jeden z klíčových faktorů, máme-li na mysli geopolitické zvraty v této výbušné oblasti.

Nejtragičtější konflikty dnešních dnů

Mezitím dekády trvající násilnosti v Iráku podstatně slábnou a totéž v bleděmodrém platí pro válečnou při sužující sousední Sýrii. Otázkou zůstává, zda vlády těchto zemí a jejich zahraniční patroni uspějí v poválečné konsolidaci, což obnáší uzavření smíru po etnické, náboženské a sociální linii. A jen letmý pohled na mapu a dislokaci nesourodých sil mnohé pozorovatele utvrzuje v přesvědčení, že skepse je v tomto ohledu na místě.

Logo

Teroristický kult Daeše dokázal několik let poutat bedlivou pozornost sdělovacích prostředků do takové míry, že naprosto tragické události v Jemenu de facto prodlévaly v mediálním přítmí. Přitom válku v Jemenu spolu s polozapomenutým konfliktem v Demokratické republice Kongo můžeme bez uzardění klasifikovat jako největší humanitární pohromy dneška.

Kdo se podílí na destrukci nejchudší arabské země?

Novinářka Iona Craig, jež v Jemenu pobývala v letech 2010 až 2015, ostře kritizuje především vojenskou kampaň vedenou Saúdskou Arábií. Podle jejích poznatků Rijád udržuje v chodu jak téměř hermetickou blokádu země, což drasticky omezuje import potravin, tak bombardování jemenské infrastruktury.

Britský list Guardian otiskl reportérčinu zprávu, v níž dokládá, jak koalice v čele se Saúdskou Arábií systematicky bombarduje zemědělskou půdu, sklady s potravinami a kterak záměrně útočí na farmáře a rybáře, aby jim znemožnila samostatnou obživu.

Bombardovací kampaň v kombinaci s blokádou země je primárním důvodem, proč 8 miliónů Jemenců čelí hladomoru, přičemž statisíce dětí doslova umírají hlady. Novinářka však nešetří ani húsijské povstalce, které viní z útoků na svobodu slova a perzekuce jejich odpůrců.

Logo

Íránská stopa jako záminka k eskalaci konfliktu

Ačkoli mnozí poukazují na íránskou podporu Húsijů, ta je ve srovnání s vojenskou, logistickou a diplomatickou podporou USA a Velké Británie, jež sytí saúdskoarabskou válečnou mašinérii, v podstatě zanedbatelná. A mějme též na paměti, že Rijádu dodává vojenský materiál i Česká republika.

Iona Craig se dokonce domnívá, že „íránská stopa“ je pouhou záminkou k intenzivnějšímu angažmá Spojených států v konfliktu. Stojíme na prahu nového roku a teprve události příštích měsíců ukážou, zda světová veřejnost důrazně zvedne hlas proti destrukci nejchudšího arabského státu či se pozornost zaměří spíše na Korejský poloostrov, kde si Donald Trump a Kim Čong-un dětinsky zahrávají s jadernými kufříky.

Spustit audio