Daniel Veselý: V čem má kancléřka Merkelová pravdu

25. srpen 2016

Veřejné prohlášení německé kancléřky Angely Merkelové o tom, že neexistuje žádná spojitost mezi příchodem více než jednoho miliónu uprchlíků a migrantů do Německa a teroristickými útoky tamtéž vyvolalo podle očekávání rozporuplné reakce.

Stanovisko kancléřky Merkelové se týkalo i postavení islámu v německé společnosti. Pokud je islám praktikován v souladu s německou ústavou, pak není žádný problém. S tímto výrokem lze samozřejmě souhlasit, neboť drtivá většina z pěti miliónů německých muslimů bezpečnostní riziko nepředstavuje.

Německý kolonialismus a islám

S Merkelovou souhlasí odborník na islám a Blízký východ Juan Cole, který tvrdí, že kdyby Němci nechtěli, aby byl islám součástí jejich společnosti, neměli se v minulosti vměšovat do záležitostí západní Afriky. „Jestliže si koloniální velmoc podrobí obyvatelstvo jiných zemí, stane se přirozeně její součástí,“ konstatuje Cole.

Za kontroverzi se nedá považovat ani tvrzení německé kancléřky o tom, že islámský radikalismus coby fenomén existoval ještě před vznikem a rozmachem Daeše. Podle Merkelové je žádoucí, aby byl domácí terorismus potírán posílením státních orgánů a efektivnějším tréninkem policejních složek. Kancléřka rovněž uvedla, že německé úřady na teroristické aktivity Daeše s obavami hledí již několik let.

Posuzujme každý zločin individuálně

Jestliže se Německo tento rok stalo terčem několika široce medializovaných útoků, jichž se dopustili muslimové, je záhodno, aby byl každý incident posuzován individuálně. O masakru v Mnichově, který spáchal Němec s íránskými kořeny David Ali Sonboly, víme, že jeho motivem byl spíše pravicový extrémismus než radikální islám.

Obchodní centrum Olympia v Mnichově po útoku

Za útoky ve Würzburgu a Ansbachu, kde naštěstí ke ztrátám na lidských životech nedošlo, stáli dva uprchlíci. V prvním případě šlo o nezletilého Afghánce, jenž do Německa loni dorazil bez doprovodu rodičů, a v druhém případě o 27letého Syřana z Aleppa, který do Německa přicestoval o rok dříve.

Z celkového počtu jednoho miliónu uprchlíků a migrantů, kteří mnohdy utíkali před válečnými útrapami, přičemž v Evropě nezřídka naráželi na nepřátelské postoje, se zločinů zaštítěných Koránem dopustilo jen několik jedinců.

Bylo by značně iluzorní se domnívat, kdyby se v miliónové mase někdo takový nenašel. Mnohé sdělovací prostředky se navíc exkluzivně soustředí na každý zločin, kterého se migranti a uprchlíci dopustí, a mají tendenci k jednostrannému líčení jejich motivů.

I za stávající situace, kdy Daeš dokáže ochromit Evropu, téměř polovina Němců s kancléřkou Merkelovou, jež se odmítá podílet na démonizací těchto nešťastníků, souhlasí.

Nekonzistentní kancléřka

Ačkoliv mnozí kritikové Angele Merkelové vytýkají její údajně nezodpovědnou imigrační politiku, poněkud opomíjejí iniciativu kancléřky při uzavření dohody mezi Evropskou unií a Tureckem.

Výskyt tureckých občanů žádajících o azyl se brzy může stát normou

Tato kontroverzní smlouva dramaticky zredukovala uprchlický proud z Turecka přes Řecko, ale zároveň se zvýšil počet osob, jež se vydaly na nebezpečnější cestu do Evropy ze severoafrického pobřeží. Podle OSN během prvních pěti měsíců letošního roku utonulo ve Středozemí více než 2500 lidí. Oproti prvním pěti měsícům roku 2015 jde o více než třicetiprocentní nárůst počtu utopených osob.

Lidskoprávní organizace dohodu mezi EU a Tureckem podrobily zevrubné kritice, neboť podle jejich poznatků evropští lídři včetně Angely Merkelové mimo jiné přivírali oči nad porušováním práv uprchlíků ze strany tureckých orgánů.

Z toho tedy plyne, že postoj německé kancléřky vůči uprchlíkům není příliš konzistentní, jak by se na první pohled mohlo zdát.

Spustit audio