Daniel Veselý: V Jemenu čtvrt roku po zahájení vzdušné kampaně stále hrozí humanitární krize

14. červenec 2015

Poněkud v mediálním zátiší se v těchto dnech nachází dramatická situace v Jemenu, kde byla před čtvrt rokem uskutečněna vzdušná invaze koalice arabských států vedená Saúdskou Arábií s logistickou a vojenskou podporou Spojených států.

Jejím cílem bylo pacifikovat šíitské povstalecké Hútíe, kterým se před časem podařilo dobýt metropoli země Saná. Ti ze země vyhnali jemenského prezidenta Abdara Mansúra Hádího, jenž má nadále podporu Rijádu a Washingtonu.

Při leteckých útocích a pozemních bojích dosud zemřely více než tři tisíce Jemenců včetně 1500 civilistů, milion lidí bylo nuceno opustit své domovy a 80 procent z 25 milionů obyvatel této země potřebuje nějakou formu humanitární pomoci.

Saúdskoarabská koalice skládající se převážně ze sunnitských zemí své útoky ospravedlňuje tvrzením, že rebelští Hútíové jsou prodlouženou paží šíitského Íránu, který se podle jejího mínění snaží zvrátit rovnováhu sil v regionu ve svůj prospěch.

Čtěte také

Ačkoliv nelze jistou míru vlivu Teheránu na šíitské povstalce úplně popřít, je ve skutečnosti zveličována. I kdyby však Íránci skutečně zásobovali Hútíe zbraněmi a dalším vojenským materiálem, neexistuje žádná omluva proto, aby byl leteckou kampaní vysídlen milion nevinných osob a další miliony jejich krajanů se ocitly bez základních prostředků denní potřeby.

Saúdy vedený úder na Jemen především postrádá mandát Rady bezpečnosti OSN, a z tohoto hlediska je proto nelegální. Tato skutečnost je po více než tři měsíce probíhající vzdušné invazi pro řadu mediálních příjemců stále neznámá.

Jelikož se na této vojenské „avantýře“ podílejí Spojené státy, mělo by se o situaci v této zchudlé arabské zemi na Západě více hovořit a psát, zvláště pak kvůli tomu, že se v ohrožení ocitá 18 milionů jejích obyvatel.

Jemen: 80 procent z 25 milionů obyvatel této země potřebuje nějakou formu humanitární pomoci

Přestože se představitelům OSN podařilo vyjednat křehké příměří, zejména kvůli dodávkám humanitární pomoci potřebným, pozemní boje mezi Hútíi a silami loajálními vyhnanému prezidentovi Hádímu pokračovaly a vyžádaly si na 35 lidských životů.

Saúdské letecké údery usmrtily na různých místech země deset Jemenců, včetně osmičlenné rodiny. Bomby dokonce omylem zasypaly i vojenskou základnu, kde zahynulo 53 spojeneckých vojáků saúdskoarabské koalice.

Nejenže to vypadá, že příměří příliš dlouho nevydrží, ale neutěšenou situaci v zemi navíc komplikuje saúdskoarabská námořní, letecká a pozemní blokáda, která její obyvatele odřízla od přísunu základních potravin, léků a paliva. Některé lidskoprávní skupiny dokonce varují, že v Jemenu hrozí vypuknutí hladomoru.

Čtěte také

Do země mají kvůli blokádě nyní problém vycestovat i zahraniční novináři. Jednomu z nich, korespondentovi Mattovi Aikinsovi, se se štábem podařilo do Jemenu dostat na pašerácké lodi. Aikins navštívil bombardovaná a pozemními boji paralyzovaná města, kde nefunguje elektřina a základní služby.

Reportér odsoudil blokádu, jejímž prostřednictvím se arabská koalice snaží zabránit tomu, aby byly Hútíům dodávány zbraně od Íránců. „Do dnešních dnů neexistuje pádný důkaz pro to, že by takové dodávky byly uskutečněny,“ líčí Aikins a dodává, že mnoho Jemenců chápe blokádu své země jako kolektivní trest.

Ačkoliv se Blízký východ nachází v konstantním chaosu, pozornost zahraničních a tuzemských sdělovacích prostředků je cílena zejména na rostoucí moc islámských fundamentalistů Islámského státu, jejich zločiny páchané mimo hranice jejich chalífátu, dále pak na nemenšící se uprchlickou krizi a s ní související komplikace. Nicméně není vyloučeno, že se rozsáhlý proud běženců rozšíří i ohrožené Jemence.

Spustit audio