Daniel Veselý: Zásadním spouštěčem nepokojů v Palestině je okupace

13. říjen 2015

Nynější nepokoje otřásající palestinskou společností zejména na Izraelem okupovaném Západním břehu začaly 1. října, kdy byl palestinskými militanty usmrcen izraelský pár.

Během necelých 14 dnů bylo izraelskými bezpečnostními silami zabito nejméně 24 Palestinců, včetně těhotné ženy a její tříleté dcery. Palestinští útočníci zabili ještě dva další Izraelce.

Spousta osob, především Palestinců, přišla k újmě na zdraví a násilnosti nepolevují. Někteří pozorovatelé dokonce hovoří o vypuknutí třetí intifády.

Jablkem sváru se staly střety v okolí mešity al-Aksá, která je třetím nejsvětějším místem pro muslimy, avšak má historickou i kulturní hodnotu také pro židovské věřící.

Zatímco české sdělovací prostředky tradičně straní Izraeli, situace je poněkud složitější a má své neopomenutelné pozadí, spojené s hlubokými historickými křivdami.

Jestliže se tuzemská média zaměřují především na násilnosti, a to primárně násilnosti páchané Palestinci, nepříliš reflektují komplikace vycházející z izraelské okupace palestinských teritorií.

Čtěte také

Informační inspirací může být kupříkladu izraelský liberální deník Haaretz, který poskytuje prostor širokému názorovému spektru.

S kabinetem izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, o němž se říká, že je nejpravicovější vládou v historii Izraele, posílilo i hnutí ilegálních židovských osadníků, které se ještě před deseti lety nacházelo na okraji politické scény.

Palestinští mladíci s obřím prakem při střetech u Ramalláhu

Toto hnutí se stalo dominantní silou v izraelské vládě a s ním vzrostla i výstavba židovských obydlí na palestinské půdě.

Tuto skutečnost ale kritizují i mnozí stoupenci Izraele, neboť podle jejich mínění představuje vážné ohrožení takzvaného blízkovýchodního mírového procesu.

Poněkud v ústraní českých sdělovacích prostředků zůstává skutečnost, že podle mnohých analytiků tito osadníci chtějí volný vstup do areálu, v němž se nachází mešita al-Aksá, což však izraelské náboženské soudy zakazují.

Někteří z těchto radikálů dokonce hovoří o nutnosti zbudování třetího chrámu právě v prostorách, kde se tato mešita nachází. To přirozeně vyvolává napětí mezi muslimy, z nichž se někteří uchylují k násilným činům, o nichž se u nás informuje se železnou pravidelností.

Čtěte také

Tyto snahy přímo podporuje Netanjahuův kabinet a někteří z jeho představitelů veřejně volají po vybudování třetího chrámu, a tudíž plně souhlasí s linií tohoto radikálního hnutí.

Pokud se informuje především o palestinských násilnostech, neměli bychom opomíjet i zločiny nelegálních osadníků, kteří nezřídka ve spolupráci s izraelskými ozbrojenými složkami útočí na obyčejné Palestince a ničí jejich majetek.

Izraelská služba ZAKA na místě úterního útoku na izraelský autobus, při němž zahynuli dva Izraelci a jeden palestinský útočník

To představuje skutečně výbušnou směs, jež prozatím vře na povrchu, ale může dále eskalovat. Jeruzalémský starosta dokonce vyzývá Izraelce, aby se ozbrojovali.

Není proto na místě, aby se mediální a politická pozornost zaměřovala úzce na kriminální aktivity ať jedné, či druhé strany, ale i na komplikovanou situaci na Izraelem okupovaném území i v samotném Izraeli.

Naší pozornosti by taktéž nemělo uniknout, že řada radikálních osadníků byla ještě před 20 či 10 lety v samotné izraelské společnosti považována za pravicové extremisty.

Nyní však mají přímou podporu Tel Avivu, jak informuje specialista na Blízký východ z Guardianu Ian Black.

Jinými slovy, problémy nehledejme jen ve vzpurných Palestincích házejících kamení po izraelských vojácích, ale v izraelské společnosti, pro niž je nyní kdysi nepřijatelné jednání jakousi normou.

Avšak za zásadní roznětku všech násilností v této výbušné oblasti jako spousta jiných pozorovatelů považuji přetrvávající izraelskou okupaci palestinského území.

Další komentáře z dnešních Názorů a argumentů si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio