David Klimeš: Devět životů Bohuslava Sobotky. Některé ztratil, ale zdaleka ne všechny

15. červen 2017

Bohuslav Sobotka vypadá, že už bude jen sestupovat z mocenského Olympu. Dovedl ČSSD k desetiprocentní popularitě, až příliš na něm ulpěla odpovědnost za Andreje Babiše ve vládě. Nyní se sám rozhodl opustit post volebního lídra a přepustit ho ministru zahraničí Lubomíru Zaorálkovi.

Zdání však klame. Sobotka možná není přirozený lídr, ale je mistr v politickém přežívání. Vždyť je to nejdéle sloužící premiér po 15 letech. Naposledy celé funkční období dokončil v roce 2002 premiér Miloš Zeman.

Po něm se vystřídalo sedm premiérů včetně takových egoistů jako byli Mirek Topolánek či Jiří Paroubek. Vládli však nakonec všichni kratší dobu než ten neustále podceňovaný, technokratický Sobotka. Vypadá to, jako by Sobotka měl v české politice devět životů. Některé už sice ztratil, ale rozhodně ještě zdaleka ne všechny.

Lubomír Zaorálek, Bohuslav Sobotka a Milan Chovanec

Pět životů pryč

Sobotka přepuštěním lídrovství Zaorálkovi vlastně jen dělá to, co velmi dobře umí. Raději včas prohraje a obětuje jeden ze svých kočičích životů, než aby bojoval až do konce a zcela se politicky pohřbil.

První život v nejvyšší politice Sobotka obětoval už v roce 2005, když padla vláda Stanislava Grosse. Premiérství tehdy odmítl. Tušil, že je na to příliš mladý a měl pocit, že ČSSD v následujících volbách stejně nečeká nic pěkného. Tehdy prohlásil, že na premiérství má ještě dost času. A měl pravdu. O osm let později se dočkal a stal se jedním z nejdéle sloužících premiérů České republiky.

Druhý život obětoval v minulé dekádě v ČSSD. Po konci éry Miloše Zemana v ČSSD se to ve straně pěkně mlelo, Sobotka byl od roku 2005 druhým mužem strany a několikrát se mohl pokusit o předsednictví. Přesto mu to trvalo šest let, než si řekl o předsednictví. A to mu ještě skoro nevyšlo. Až v druhém kole porazil svého rivala Michala Haška, který se pak stal jeho zástupcem a dýchal Sobotkovi zle za krk.

Sjezd ČSSD v Brně, Lubomír Zaorálek

Třetí život ho stály sněmovní volby 2013. Celý volební rok byl ve znamení prudkého poklesu popularity ČSSD a vzestupu ANO. Chabý výsledek ve volbách pobídl jeho oponenty v čele s Haškem a prezidentem Zemanem, aby se ho pokusili odstranit. Protože to však udělali dosti humpolácky a amatérsky, Sobotka opět přežil a stal se dokonce premiérem.

Čtvrtý život ho stál Andrej Babiš. Sobotka z něj udělal vicepremiéra a převzal za něj a jeho kauzy zodpovědnost. Jenže se dá na to dívat i z druhé strany. Sobotka více jak dva roky dokázal preference ČSSD udržovat na dohled od ANO a krotit tak kritické hlasy ve straně. Až nyní se to stalo neúnosné a ani pozdní vypuzení Babiše z vlády nepřineslo obrat.

Pátý život nyní sám obětovává, když se vzdává lídrovství strany ve volbách. Ale spíše než prohra je to pro něj vysvobození. On sám se po Václavu Klausovi a Miloši Zemanovi stane teprve třetím premiérem, který dovládl od řádných voleb do řádných voleb. A až ČSSD prohraje, tak on za to neponese největší díl odpovědnosti. Bude krčit rameny, že on nic, vždyť byl jen lídr jihomoravské kandidátky.

Časem znovu do sedla

Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš.

Pět životů je pryč, ale čtyři ještě zbývají. To by tak odpovídalo. Sobotkovi, který v životě poznal jen školu a politiku, je teprve 45 let a má zralá léta v politice možná teprve před sebou. I když nyní za své premiérské období krutě platí dočasnou ztrátou moci ve straně, zdaleka jako politik nemusí ještě končit.

Už si zvykl, že ho všichni podceňují. Tuší, že davy asi nikdy nestrhne. A rétor z něj také nikdy nevyroste. Ale sám může být se sebou spokojen, že se tak dlouho dokázal udržet v sedle té nejméně řiditelné zvěře v českém politickém výběhu – sociální demokracie. A třeba se do toho sedla ještě někdy znovu vyhoupne.

Autor je hlavní analytik týdeníku Ekonom

autor: David Klimeš
Spustit audio