David Klimeš: Nepovedené rušení svátku sv. Supermarketu

27. říjen 2016

Hlavní zprávou pátečního státního svátku by samozřejmě mělo být večerní vyznamenání osobností na Pražském hradě. Není ale vyloučené, že mnohem zajímavější reportáž ukořistí to médium, které se vypraví k supermarketu na pražském hlavním nádraží. Poprvé se totiž podle nového zákona zavřou obchody s výměrou nad 200 metrů čtverečních, abychom podle zákonodárců měli čas rozjímat o důležitosti Dne vzniku samostatného československého státu.

Jenže ne všude. V dopravních uzlech mohou být markety dál otevřeny, takže velké obchody ve vestibulech metra, na letišti a na autobusových či železničních nádražích budou zavaleny kupujícími, kteří si ráno bez čerstvého pečiva prostě už nedokáží představit.

Celý ten zákon je na hlavu. Zaprvé vůbec není jasné, jakých svátků si vážíme natolik, abychom se kvůli nim spokojili s toustovým chlebem místo čerstvých rohlíků. Zákonodárci se tam báli dát všechny svátky, a tak se třeba Mistr Jan Hus může cítit právem uražen, že bude muset dál rok co rok přesvědčovat v červenci o svém poselství v krajině otevřených obchodů, a takový svatý Václav v září už bude mít supermarkety pravidelně zavřené.

Ještě horší je však špatně vymyšlený sociální dirigismus obsažený v zákoně. Velké markety musí zavřít, ale ty malé – a těch jsou čtyři pětiny – zůstanou otevřeny. Takže pokladní ze supermarketu bude odpočívat (pokud tedy neprodává na zmíněném hlavním nádraží) a pokladní z večerky bude i na státní svátek zavírat v jedenáct. To je přeci nesmysl a úplně zbytečné dělení společnosti na rovné a rovnější.

Nejlepší by bylo celý zákon zrušit, nebo alespoň radikálně změnit. Je absurdní, aby se zavřelo jen pár obchodních center, supermarkety na nádražích zůstaly otevřené a pro většinu obchodů se vůbec nic nezměnilo. Ideální by bylo si přiznat, že jediné svátky, které Češi opravdu ctí, jsou ty vánoční a možná velikonoční. Pokud už musíme nějaké obchody zákonem zavírat, tak jen v tyto dny. Ale zato všechny, aby se i prodavači bez rozdílu výměry obchodu mohli těšit z těchto výjimečných dnů. Hlady bychom jistě během těch pár dnů neumřeli.

autor: David Klimeš
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.