David Šťáhlavský: Greenpeace se „pomstil“ na Najďonovovi

8. leden 2014

Je to zajímavá shoda okolností. V září 2013 ruská policie zavřela do vězení v Murmansku tři desítky aktivistů Greepeace z lodě Arctic Sunrise – za pirátství; v lednu 2014 senegalská armáda zajala loď z Murmansku se 60 ruskými námořníky – za pirátský rybolov. Ruská vláda v tom vidí odplatu Greenpeace.

Podle Federální agentury pro rybolov se ekologové sami usvědčili, protože už před dvěma lety právě Greenpeace na kýl lodi Najďonov vyvěsil protestní plakáty proti drancování mořského bohatství. Podobné plakáty, jaké se chystali vyvěstit na ruskou ropnou plošinu Prirazlomnaja v Pečorském moři. Nemyslím, že je tohle ale důkaz. A i kdyby, existují dobré důvody k zajetí ruského plavidla i bez intervence Greenpeace.

Senegalský ministr rybolovu Haidar El-Ali má letecké snímky, které usvědčují ruský trauler z opakovaného ilegálního lovu. A nejde jen o pár kranasů, sleďů, sardinek a makrel, čili v Rusku oblíbených skumbrií. Oleg Najďonov, tak se krom lodi jmenoval populární murmanský starosta, vyrostl v loděnicích bývalé NDR. Tenhle mořský drobeček o výtlaku 9,300 tun je dlouhý 120 metrů a široký 19 m. Má obrovské mrazáky na skladování ryb, hlubinné sonary a vlečné sítě. Na palubě může posádka vyrábět současně rybí moučku, rybí konzervy a další technické produkty z rybího odpadu.

Sám výkonný ředitel rejdařské společnosti Feniks z Murmansku, Jurij Paršev, přiznává, že Senegal v minulosti opakovaně pokutoval ruské lodě za pirátský rybolov, Najďonov nevyjímaje. Jde ale o zadržení ruských občanů, a tak se Kreml pohoršuje, do Senegalu posílá protestní notu a také své vyjednavače, kteří se dnes měli sejít s prezidentem Mackym Sallem.

Jednání byla nicméně odložena a Moskva znovu podezřívá Greenpeace. Spíš ale sama ruská strana nechce přijmout podmínky, za kterých bude trauler propuštěn. Jde totiž o slušné peníze. Pokuta je 200 milionů franků Afrického finančního společenství /KFA/, v přepočtu přes 8 milionů korun krát 2 za recidivu Najďonova, tedy skoro 17 milionů. To je dvakrát víc, než si ruská strana cení náklad lodi, tedy předpokládaný rybí lup.

Samozřejmě, Rusko není v rybím pirátství samo. Kolem západní Afriky loví asi 50 pochybných plavidel. Počestný lov se tomu nedá říci, protože při něm vypínají „modré skříňky“, aby je pobřežní hlídky nemohly lokalizovat. Jen Senegal, který trpí jednou třetinou nezaměstnanosti a živí ho prakticky jen rybolov, při současné závislosti za dovozu potravin přichází o 150 miliard franků KFA, tedy asi 6 miliard korun ročně.

Celosvětově se „IUU“ ilegální, nehlášený a neregulovaný, tedy devastující rybolov podílí na celkovém výlovu asi jednou třetinou. Úspěšně s ním – jakž takž – bojuje jen EU. I když to není tak dávno, kdy v podezření bylo také Španělsko. Postiženy jsou, kromě oblasti atlantického pobřeží Afriky, také severozápadní Pacifik a Beringovo moře, kde se na drancování podílí Rusko s Čínou.

Nelze tedy soudit jen samotnou Moskvu. I když, pravda, její protesty znějí, jako když zloděj volá: Chyťte zloděje! A to přitom senegalská armáda zasahovala ve svých teritoriálních vodách, ne v mezinárodních jako Ruská pohraniční služba proti Arctic Sunrise; senegalští vojáci také nezbili ruské námořníky pažbou jako ti ruští aktivisty Greenpeace. Tak jaká tedy pomsta?

autor: dst
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.