David Šťáhlavský: Politická seizmologie Ruska

23. červenec 2014

Ruský prezident Putin dosud veřejně nepopřel, že by za sestřelením malajsijského dopravního letadla stáli proruští separatisté. Podle analytiků to dokazuje, že o jejich vině ví. I to je důvod k obavám, které nutí Kreml korigovat některé dříve vyhraněné postoje. Vladimir Putin se snaží zachovat jednotu ruské společnosti a případně přibrat i některé názorové oponenty.

Ta původní zpráva TASSu zapadla dokonce i v Rusku. Přesto se o ní chci a musím zmínit. Ale až za okamžik. Zapadla i proto, že kremelská tisková služba se postarala tentokrát a nezvykle o informační zával, který spustila kolem jednání Bezpečnostní rady státu.

Podle čl. 83 p. „ž“, v ruské abecedě je to 7. znak v pořadí, tak podle tohoto ustanovení Ústavy jde o orgán, který „zajišťuje realizaci prezidentských bezpečnostních rozhodnutí“ a jeho důležitost je asi taková, že pokud ho prezident nesvolá, stát se kvůli tomu nezhroutí.

Putinova administrativa většinou také o jednání „Sovbězu“ informuje expost a suše. Tentokrát si tedy ale dala záležet a televize dokonce přinesla několikaminutový shot z projevu Vladimira Putina. Na pozadí tragédie malajsijského Boeingu 777 ruský prezident přišel s řadou svěžích myšlenek, jejichž společným jmenovatelem bylo vlastenectví a národní jednota.

Čtěte také

Rusové (na rozdíl od Ukrajinců) přece nestrpí, aby jim nějací cizáci radili, kdy mají vyjít do ulic a proti čemu, tedy proti komu protestovat. Hlavně žádnou paniku! Putin vysvětlil šéfům silových resortů a gubernátorům, že územní celistvost Ruska není ohrožena, protože ji garantuje rovnováha sil ve světě. To, jak silnou ji vidí, dokazuje, s jakou lehkostí sám narušil teritoriální integritu Ukrajiny. Rusko je navíc silný a živoucí stát, ne jako neexistující Ukrajina, a svou suverenitu, sláva Bohu, neoslabuje žádnými spojeneckými závazky.

To je samo o sobě od Putina senzační prohlášení, protože popírá slavný Celní svaz, kvůli kterému se dostala Ukrajina do neslavné občanské války, ale ruský prezident popřel také Organizaci Smlouvy o kolektivní bezpečnosti, z níž chtěl ještě před dvěma lety vykřesat nový Varšavský pakt.

Ruský prezident Vladimir Putin

V červenci 2014, po sestřelení civilního letounu nad Moskvou dotovaným povstaleckým územím sousední Ukrajiny, už je ale všechno jinak. Dokonce na těchto územích, jak se členové bezpečnostní Rady dozvěděli, nežijí vlastně Rusové, které je třeba vždy a všude bránit, a nebo dokonce přijímat i s jejich územími do Ruské Federace, jak to ještě letos v březnu deklaroval pod taktovkou prezidenta celý parlament.

A tady se už dostávám k oné avizované zprávě, která logicky zapadla v přívalu prohlášení prvního muže Ruska, teprve ta je ale staví do pravého světla. Oč jde: stálý sekretář Bezpečnostní rady, gen. KGB Nikolaj Patrušev, který se považuje s kolegy od tajného řemesla za novodobou šlechtu Ruska, doplnil čerstvé ideje Kremlu o Rusech na Ukrajině, co nejsou Rusové, o jednotě a oddanosti Rusů k Rusku proti cizím rozvratníkům, o potřebě vnitřní konsolidace a omezování přistěhovalců, také o nutnost naslouchat názorům opozice.

Čtěte také

Poslouchat nejen to, co se nám (ruskému vedení) líbí. Dokonce je třeba prý opozici pochopit a porozumět tomu, proč a co se nelíbí. Patrušev se dokonce dopustil odvážné myšlenky, že opozice může artikulovat docela rozumné názory.

Proč vůbec ale něco tak banálního z tak vysokých úst zaznělo? Banálnějšího o to víc, že celý Putinův režim vyrostl na umlčování nepohodlných hlasů a likvidaci jejich nositelů.

Trosky malajsijského letadla u vesnice Hrabove na východní Ukrajině

Vysvětlením není myšlenkový zkrat, ani jistota, že opozice je pacifikovaná. To je prvotní záblesk obav z odvety Západu za malajsijský Boeing.

Ještě před 14 dny dala přitom státní moc najevo, že ve druhé metropoli země, v Petrohradu, nebude podporovat demokratické pluralitní volby. Před měsícem zostřila šikanu lidí v jediném skutečně ještě akceschopném opozičním centru Alexeje Navalného, který sám je už od února odříznut od světa domácím vězením.

Ruské vedení, minimálně jeho uniformovaná část, začíná cítit ohrožení. To je možná dobrá zpráva pro vojenské odvodové komise, ale špatná pro politické seizmology.

autor: dst
Spustit audio