David Šťáhlavský: Rozštěp ruského smíru

29. červen 2016

Popravdě řečeno, to, že se Rusko už 18. září sejde u voleb do Státní dumy, sledují více zahraniční média, než sami voliči a politici. A taky struktury, které nechtějí nechat nic náhodě. Vyjádřeno ještě přesněji, nechtějí nechat nic těm, kteří nevykazují systémovou loajalitu a poslušnost.

Jasné a očekávané je v tomto směru odmítnutí Ústřední volební komise registrovat k volbám „Stranu Pokroku“ hlavního nesystémového opozičníka Alexeje Navalného. Logické jsou i úvahy o prodloužení rozpočtového moratoria, aby lidé viděli, že se šetří.

A ještě hlubší logika behaviorální agitace je v odvolání cestovních omezení do Turecka a vůbec normalizaci vztahů s Ankarou. Vladimir Putin ji nařídil poté, co si v Kremlu účelově poopravili dopis tureckého prezidenta Erdoğana. A našli v něm omluvu, která tam nebyla. Leč jako zdůvodnění rusko-tureckého usmíření efektivní.

Občané si před 18. zářím potřebují odpočinout, a kde jinde, než tam, kde jsou zvyklí, tedy na turecké riviéře. A když to půjde tímhle tempem, tak k volbám budou na pultech znovu i turecké mandarinky.

Předvolební logika na první pohled není ovšem docela čitelná v uvěznění kirovského gubernátora Nikity Bělych. Jistě. Boj s korupcí se vede, padni, komu padni. Naznačuje inkviziční Vyšetřovací výbor. A 400 tisíc dolarů úplatků, to je už slušná porce.

Skomírající tábor politických liberálů je ale logicky v šoku. Liberální pozorovatelé už méně. Nikitu Jurjeviče se pokoušela ozbrojená pěst putinizmu dostat už před pár lety. Bělych byl přece svého času šéfem jednoho z vorů nesystémové opozice. Navíc jmenován do úřadu ještě překlenovacím prezidentem Medveděvem.

Smír politického spektra je stejně křehký, jako ten sociální

Demontovat radikálně systém?

Ostatně případ taky nese rysy komplotu, jak o něm mluví sám zatčený gubernátor. Ukázalo se, že těch 400 tisíc dolarů je celková, předpokládaná částka, z níž při zatčení měl u sebe jen jednu tranši. Vyšetřovací výbor vlastně ani neví, jestli gubernátora obviní z korupce, nebo překročení pravomocí. Jisté ale je, že s jeho politickou kariérou je konec.

A není asi náhodou, že už se objevuje jméno nástupce Bělych v čele Kirovské oblasti. Jméno gen. Solodovnikova, který v roce 2012 založil trestní spis na jednu z oblastních struktur, aniž by se mu tehdy podařilo ještě dosadit do něj i samotného gubernátora.

Zátah na Nikitu Bělych nemusela pořádat estébácko-konzervativní lóže sama, ale v součinnosti s nacionalisty. Alternativní ekonomický plán exministra a soft-kritika ekonomické části putinizmu, Alexeje Kudrina a jeho propustka do Kremlu, v nich mohl vyvolat paniku z možného návratu jelcinovského liberalizmu. Teď mají tedy v Jednotném Rusku, které aspiruje na samovládu, jasný argument rovnající se důkazu: „Berou všichni.“

Ti, kteří Nikitu Bělych znají, včetně jeho nejbližšího přítele Borise Naděždina z nové Strany Růstu, tomu nevěří. I když na druhou stranu, nachytat gubernátora, tedy svrchovaného pána ruského regionu, jak přebírá od místních podnikatelů nemalou hotovost, navíc ve valutě, nesvědčí přinejmenším o jeho právní poslušnosti.

Viděno optikou standardní politiky je to velice nestandardní chování. Naděždin ale kontruje tím, že v Rusku nejsou standardní politické poměry a tvrdí: „Dělají to tak všichni.“ Pod čarou dodejme: Kromě sachalinského gubernátora Chorošavina ale nikdo další nebyl podobně nachytán.

Někdejší správce ruských financí a respektovaný národohospodář Alexej Kudrin, který v poslední době Putina rád a často kritizuje, dokonce prohlásil, že pokud sankce zasáhnou celý ruský finanční sektor, hospodářství země se zhroutí do šesti týdnů

A dělají to všichni prý proto, pokračuje exposlanec za Svaz pravicových sil, že prezident trvá na svých směrnicích regionálního rozvoje, ale peníze z regionů stahuje pod sebe. Členům federace zůstává pouhá čtvrtina. Jak jinak plnit plán, anebo třeba udržovat silnice, než za cenu černých fondů. Ty naplňují místní podnikatelé. Jak jinak, než hotovostí. A v devalvačním rublovém pásmu, jistěže ve valutě.

A jsme u toho. Ve vyšetřovací vazbě by neměl vlastně sedět kirovský gubernátor, ale systém. A co stojí zvlášť za zmínku: To, že pod arestem je liberál, po dlouhé době rozvířilo debatu o tom, zda nenadešel čas demontovat systém radikálně. Najednou. Ne po částech, jak liberálové liberálně uvažovali.

To jen potvrzuje, že smír politického spektra je stejně křehký, jako ten sociální. A dokonce někdy nepomohou takový nenadálý rozštěp zacelit ani mandarinky, ani dovolená na riviéře.

autor: dst
Spustit audio