David Šťáhlavský: Rusko na uzdě syrského politikaření

26. srpen 2013

Rusko varuje USA před silovým nátlakem na Sýrii. Po té, co Moskva změnila severoirský summit G8, právě kvůli Sýrii, na schůzku 7+1, po té, co její diplomacie místo druhého kola ženevské schůzky posílila Asadův režim, i přes důkazy o jeho praktikách vůči civilistům, a proti vůli Američanů, ovšem ve spolupráci s Íránem, tak tedy po těchto krocích nemohlo Rusko ani jinak.

Přitom ovšem ví, že po pravděpodobných chemických útocích a s ohledem na prohlubující se paranoiu Bašára Asada, jiné řešení není. Rusko se ale samo dostalo do této situace, ve které se přirozeně necítí právě komfortně.

Obranné argumenty, že hájí své regionální zájmy, neobstojí, protože to nejsou zájmy Ruska, ale zájmy USA, a nehájí je, ale programově podrývá, ve své neschopnosti se ztotožnit s něčím, co pochází ze Západu. Ten má teď strategicky otevřenou cestu k útoku. Muslimské bratrstvo v Egyptě padlo; ambice "politického islámu" podporovaného Katarem, natruc Saúdské Arábii, oslábly i v Sýrii. Tamní opozice konečně zvolila "prezidenta" Národní koalice revolučních a opozičních sil; tomu se snažil bránit právě Katar, naopak Rijád volbu podpořil.

Vojensky má Západ k útoku na Sýrii také dostatek spojeneckých sil, i když Ruskem dodané protivzdušné systémy zvyšují riziko operace z libyjské úrovně na kosovskou. Okolnosti samy se pak podobají těm, které předcházely invazi do Iráku. Proto budou Američané čekat na jasné důkazy.

Politolog Andrej Sušencov z moskevské diplomatické akademie si klade logickou otázku, proč by Damašek použil chemické zbraně právě teď? Vládní jednotky si už vynutily vojenskou převahu. Navíc Asad si dával dlouho velký pozor na to, aby nezavdal Západu záminku k útoku. Sušencov tedy dovozuje, že jde o záměrnou a cynickou provokaci jedné z povstaleckých skupin.

V dnešním obsáhlém rozhovoru pro ruské Izvěstija, sám prezident Bašár Asad tvrdí, že místo útoku, je styčnou operační linií jak vládních vojsk, tak rebelů, tedy pro něho teroristů. Jejich ideovým inspirátorem je militantní vůdce Al-Káidy Ajman al-Zawáhrí. V interview tedy Asad argumentuje tím, že přece "…nelze souhlasit s terorismem v Sýrii a být proti němu v Mali, podporovat ho v Čečně a bojovat s ním v Afghánistánu", jak to dělá Západ. Navíc ON ztělesňuje vůli lidu. Zatímco Saúdská Arábie je prázdnou zemí, která kromě obrovských peněz nemá co nabídnout. Podobně Západ má v čele hondě 'politikářů' a málo skutečných politiků. Svět, podle Asada, je znovu ve Studené válce. Vinou Američanů, kteří si mysleli, že definitivně pokořili Rusko. To ale povstalo s Putinem a obranou Sýrie hájí vlastní stoleté a neměnné principy: nezávislost a nevměšování!

Tím se ovšem Asad deklasuje na úroveň jím zavrhovaného 'politikaření' a přiznává se k neznalosti historie. A ještě se podivně zapletl i do možných důkazů o nasazení chemických zbraní. Co asi ví, když věří, "že Rusko nepřipustí výklad, který by byl ve prospěch Ameriky a vůbec západní politiky"? Jak pro zpravodajský web NEWSru.com dodává bývalý izraelský velvyslanec v Rusku, Zvi Magen: "Všechno teď záleží na důkazech o chemickém útoku. Obama nemůže jednat jinak, a Rusové ……příliš variant jim nezbývá"… i to je ostatně důsledek ruského diplomatického 'politikaření'.

autor: dst
Spustit audio