David Šťáhlavský: Sedmnáct vteřin, kterých neotřáslo světem

25. listopad 2015

Dělilo kritických sedmnáct vteřin Rusko od války s druhou nejpočetnější armádou NATO? Bude mít sestřelení ruského bitevníku tureckou stíhačkou vojenské důsledky?

To jsou otázky, které si v souvislosti s tragickým incidentem na syrsko-turecké hranici kladli experti i politici. Přitom je třeba dodat: západní experti a západní politici. Reakce Vladimira Putina byla ostrá, ale bez pohrůžek. Jeho jinak jízlivý mluvčí se vůbec zdržel komentáře a jeho většinou povýšenecký ministr zahraničí „jen" zrušil návštěvu Turecka.

Také ruská média pro tentokrát odložila slovník kremelské agitky a velice věcně argumentovala fakty, které mohou, a pravděpodobně jsou lehce „ciknuté", leč drží „dekorum". Moskva se nejspíše zalekla očividného déjà vu. Ano, vždyť takovými incidenty přece začínají války. Ale Kreml si ji nepřeje. To je dobrá zpráva. Zvlášť, když to 24 hodin po incidentu potvrdil výslovně i ministr Sergej Lavrov a nepřímo premiér Dmitrij Medveděv.

Ten mluví o ekonomické odvetě. A tak touroperátoři už na doporučení státního dozoru stahují z prodeje zájezdy na tureckou riviéru, kde byli Rusové nejpočetnější klientelou. Tenhle protikrok se ale nejspíš obrátí proti domácím cestovkám. Na jejich místo rychle nastoupí běloruská konkurence s vlastní nabídkou, tak jako to bylo po sestřelení dopravního letadla nad Sinají se zájezdy do zapovězeného Egypta.

Čtěte také

A další odveta? Šest ze šestnácti tureckých exportérů drůbežího masa má už stopku od ruské potravinové inspekce. Ale ani tudy cesta nevede. Za poslední dva roky totiž turecký import masných výrobků vzrostl desetinásobně (!), aby zpomalil beztak citelný růst cen potravin na ruském domácím trhu. (V reakci na vzájemná embarga Západu a Ruska.)

A co tedy využít silné závislosti na ruském energetickém dovozu? Od Gazpromu bere Turecko 57 procent své spotřeby. Ale stejně tak i pro druhou stranu, tedy Gazprom, jde o důležité odbytiště. Když export vázne jak ve směru na Evropu, která diverzifikuje, tak i na Ukrajinu, která ho vůbec odmítá díky reverzním dodávkám.

Ruský prezident Vladimir Putin

Nejefektivnější tedy bude, když v odvetu zaútočí ruské vojenské letectvo na potrubí, kterým protéká ropa z „Islámského státu" do černých tureckých terminálů. (Mluví se až o šedesáti tisících tun denně.) Podle ruských zdrojů, se v tomto pochybném byznysu angažuje především syn samotného prezidenta Erdoğana, Bilal. Denně má jít o zisk desítek miliónů dolarů pro překupníky a jednotky milionů pro islamisty.

K sestřelení ruského SU-24 došlo právě v oblasti, kde se realizuje hlavní díl černého ropného obchodu. Ovšem verzi, že ruský bitevník zlikvidovala turecká F-16 kvůli kšeftům syna prvního muže, ruská média většinou odmítají. V oblíbené spiklenecké manýře ovšem líčí sestřelení SU-24 v rámci souboje premiéra Davutoğlua o moc s prezidentem.

Čtěte také

Jako pokus incidentem postrčit Turecko zpět do ochranné náruče USA, zatímco Erdoğan ho z ní programově vytrhává. Tuto verzi podepírá server www.lenta.ru bleskovou konzultací premiéra s NATO ihned po incidentu.

Ale rychle reagoval také Kreml, pro který je vojenské angažmá v Sýrii citlivou, a bez ohledu na popularitu Putina, mimořádně citlivou záležitostí. Pilot SU-24 už dostal od prezidenta titul Hrdina Ruska in memoriam. Dvaapadesátiletý pplk. Oleg Pěškov byl mimochodem příslušníkem nejlepší bojové posádky ruského bombardovacího letectva.

Logo

Právě v tandemu s navigátorem Konstantinem Murachtinem, kterého ve společné operaci v noci na dnešek osvobodili Rusové a Syřané jako vojína Ryana a převezli na základnu v Himymu.

V samotném syrském angažmá je tak Vladimir Putin opět na začátku. Koalice proti „IS" je projektem včerejšího dne. Pro Putina se tím otevírá širší, a pro Západ také nebezpečnější manévrovací, resp. odvetný prostor. Prostor pro podporu Asadova režimu, tedy prodlužování syrské války.

Čtěte také

Prostor pro možnou federalizaci Sýrie, včetně vzniku Kurdistánu, největšího strašáka Ankary.

A protože se po neškodných vojenských letounech nestřílí, ani kdyby na údajných 17 vteřin narušily vzdušný prostor, bude mít Putin nyní taky mnohem více sympatizantů. Kdyby to šlo takhle dál, může nakonec vést i vlastní protiteroristickou koalici.

autor: dst
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.