David Šťáhlavský: Zajatecký kvíz a prohlášení „Nevratnosti“

20. květen 2015

Jsou věci, které jsou všem zřejmé, a přece je politici nahlas neříkají. Jejich otevřeným pojmenování by totiž způsobili nevratnost reality, o níž panuje veřejná iluze, že ještě není tak zle. Ale zřejmě je. Prezident Porošenko vystoupil s takovým prohlášením „Nevratnosti“.

Na britské BBC oznámil, že Ukrajina je ve válečném stavu s Ruskem. To prý připravuje horké léto. Přesto kyjevský prezident bude dále jednat se šéfem Kremlu. I když Porošenko Putinovi nevěří, a cituji: „…válka může začít každou chvílí, ale jsme připraveni udělat všechno proto, aby nebylo možné pochybovat a ustupovat.“

To zní jako příslib tvrdého protiúderu, i ultimátum spojencům: Pokud zkrachuje příměří, budete muset být důslednější. Prohlášení „Nevratnosti“ zaznělo zřejmě záměrně na britské BBC a ne třeba při setkání s německými politiky.

Spolková republika je totiž prestižně závislá na úspěchu Minsku II. Porošenko přitom porušil zásadu neposouvat zjevné skutečnosti do pásma nezvratnosti v okamžiku, kdy se jeho vojákům podařilo zajmout dva ruské vojáky.

Čtěte také

Sanitář seržant Alexandrov a kapitán Jerofejev pronikli do východní Ukrajiny jako rozvědka. Neměli vstupovat do jakýchkoliv střetů s ukrajinskými jednotkami a nepřekračovat frontovou linii.

Překročili a prokuratura je viní z organizovaného terorismu, za což by jim hrozilo až doživotí. Pokud se prokáže, že jde o činné vojáky, může to mít důsledky mezinárodně právní, i přímo diplomatické.

Z proklamovaného garanta ukrajinského míru, by se Rusko stalo de ire tím, čím je de facto, tedy účastníkem konfliktu. Mluvčí Ministerstva obrany RF gen-mjr. Konašenkov sice přiznal, že oba vojáci prošli výcvikem v ruských ozbrojených silách, ale když je Ukrajinci zajímali, už nebyli jejich příslušníky.

Kapitán ruských speciálních sil Jevgenij Jerofejev leží ve vojenské nemocnici v Kyjevě.

Výkonná tajemnice Výboru vojenských matek Valentina Meľnikova, tuto praxi ruské armády popsala Radiu Svoboda. Profesionálové, vojáci na dohodu, ale, jak vyplývá ze svědectví zajatého seržanta Alexandrova i vojáci základní služby, kolektivně podepisují dohodu, podle níž, přestávají být příslušníky, jakmile se ocitnou v zajetí.

Jejich rodiny za to dostanou kompenzace a mohou také zůstat ve služebních bytech. Podobně to probíhá i v případě, že ruský voják na frontě, která není otevřenou frontou, padne. Mlčení příbuzných, kteří by se jinak ocitli na dlažbě, nebo pod mostem, je proto téměř stoprocentní.

Tuto praxi potvrzuje také občanský aktivista Ruslan Levijev, který mapuje hroby ruských vojáků na Ukrajině. S ohledem na provázaný systém, který umlčuje i pozůstalé, je tedy s podivem, co všechno na sebe oba zajatí Rusové pověděli.

Čtěte také

Pokud se jedná skutečně o příslušníky elitních jednotek GRU (vojenské složky bývalé KGB) byli přece cvičeni na zajetí i výslech. Do podobných operací taky rozhodně nechodí s vojenskou známkou, nebo občankou. Dál v Ukrajině neplatí stanné právo a nemusí se bát, že by je postavili před popravčí četu.

Dokonce se dá předpokládat, že jim kyne možnost brzkého návratu do Togliatti, výměnou za ukrajinskou letkyni. Nadiju Savčenkovou. Rusové ji vězní od července loňského roku. Obvinění pilotky vrtulníku, která se už stala národní hrdinkou, je těžko právně obhajitelné, a případný proces by Rusku mezinárodně více uškodil, než prospěl.

Seržant Alexander Alexandrov z ruských speciálních sil leží ve vojenské nemocnici v Kyjevě.

Takže odpověď na otázku, proč ruští zajatci nedrželi jazyk za zuby ani minutu, je hádankou. V každém systému se jistě najde slabý článek, najít ale dva najednou a ještě souběžně s Porošenkovým prohlášení „Nevratnosti“?

Té přidal dnes také další odstín premiér Jaceňuk, když oznámil konec vojenské spolupráce s Ruskem. A nebezpečný kalibr nasadili i separatisti, kteří v Luhansku zahájili vojenské manévry s nasazením systémů PVO. Asi těch, na kterých přijeli vojáci, co nejsou vojáci. Což je paradoxně možná lepší, než kdyby Moskva přiznala opak, vystoupila s prohlášením „Nevratnosti“.

autor: dst
Spustit audio