Gita Zbavitelová: Evropský soud nařídil vyřadit Hamás ze seznamu teroristických organizací EU

18. prosinec 2014

K překvapivému závěru dospěl ve středu druhý nejvyšší evropský soud – nařídil Evropské unii, aby vyškrtla palestinské hnutí Hamás ze seznamu teroristických organizací. Přestože verdikt bude mít zřejmě mizivé důsledky, byl poněkud šokující a vyvolává nejednu otázku.

Lucemburský soud zvaný Tribunál usoudil, že Evropská unie zařadila v roce 2001 Hamás na teroristický seznam v rozporu s právními předpisy, tedy pouze na základě informací Spojených států, zatímco evropské právo požaduje, aby tak učinila výlučně na základě informací vlastních.

Protože jde však podle něj jen o technickou formalitu, platnost svého rozhodnutí na tři měsíce pozastavil, a dal tak unii čas, aby se odvolala a potřebné údaje předložila anebo přijala stejné rozhodnutí znovu na základě nezbytných „vlastních“ důkazů o teroristické povaze hnutí. Hamás proto na teroristickém seznamu zatím zůstává a v platnosti je dál i nařízení o zmrazení jeho evropských bankovních kont a majetku a sankcích proti jeho členům.

Soud musel údajně rozhodnout tak, jak rozhodl, protože stejný verdikt nedávno vynesl Soudní dvůr Evropské unie o separatistické organizaci Tygři osvobození tamilského Ílamu na Srí Lance. Právě tento verdikt inspiroval Hamás k podání žádosti o vyškrtnutí ze seznamu.

Čtěte také

Soudní rozhodnutí mu udělalo obrovskou radost. Jeho mluvčí Samí abú Zuhrí prohlásil, že „napravilo politický omyl Evropské unie“, a podle dalšího představitele hnutí Izzáta Riška dal soud za pravdu tvrzení Hamásu, že je „národně-osvobozenecké hnutí“. A hned ve čtvrtek uspořádalo v Gaze největší vojenskou přehlídku od letní války s Izraelem.

Evropská unie okamžitě ujistila Izrael, že Hamás nevyškrtne a právní nedostatky do tří měsíců napraví. Podle unijního velvyslance v Izraeli Larse Faaborg-Andersena považuje unie Hamás za teroristickou organizaci dál, její politický postoj se nemění a verdikt nebude mít žádný praktický dopad.

Vlajka Evropské Unie

Určité riziko ale hrozí – kdyby EU tříměsíční lhůtu nedodržela, Hamás bude v Evropě moci shánět peníze na teroristickou činnost nebo nakupovat zbraně. Rovněž je možné, že teď o vyřazení z evropského sankčního seznamu požádají i další teroristické skupiny jako libanonský Hizballáh, palestinský Islámský džihád a řada dalších.

Unijní snaha o umenšení významu verdiktu nepřesvědčila Izrael ani americké a evropské židovské organizace a Tribunál se dočkal ostré kritiky. Podle prezidenta Evropského židovského kongresu Mosheho Kantora se teď evropští Židé cítí v Evropě ještě méně bezpeční.

Čtěte také

Předseda francouzských židovských komunit Roger Cukierman označil verdikt za „urážku obětí terorismu Hamásu“ a podle Efraima Zuroffa, ředitele Střediska Simona Wiesenthala, rozhodnutí Hamás jen povzbudí k dalším teroristickým útokům.

Představitel Americké sionistické organizace Jeff Daube konstatoval, že se možná brzy dočkáme evropského soudního závěru, že „Islámský stát je filoislámské osvobozenecké hnutí, jehož jediným cílem je šířit slávu islámu“.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izraelský premiér Binjamin Netanjahu na adresu evropských soudců poznamenal, že se zjevně nepoučili z holokaustu a chtějí z teroristického seznamu odstranit organizaci, která se dopustila mnoha válečných zločinů. Dojem z verdiktu shrnul předseda Knesetu Juli Edelštajn, který prohlásil, že „Evropská unie zřejmě přišla o rozum“.

Verdikt Tribunálu tak skutečně vypadá. Stačí si přečíst Chartu Hamásu, jejímž hlavním cílem je zničení Izraele. Poměrně výmluvné důkazy představuje i dlouhý seznam teroristických a sebevražedných útoků na Izraelce, které Hamás od roku 2001 provedl, a stovky jejich obětí i tisíce raket odpálených na izraelské civilisty.

Navíc se Hamás ke svým útokům otevřeně hlásí – naposledy k vraždě tří izraelských chlapců letos v červnu, která vedla k odvetné válce Izraele v pásmu Gazy. Jestli má Evropská unie zákony, kterým tohle všechno nestačí, pak je možná čas je změnit.

autor: gzb
Spustit audio