Gita Zbavitelová: Izrael a Palestinci v roce 2016

1. leden 2017

Pro Izrael a Palestince byl rok 2016 dalším promarněným časem, kdy se ani o kousek neposunuli blíž k míru. Nejednali spolu už přes dva roky a ani jedna strana nechce ustoupit ze svých pozic.

Izrael nebude jednat, dokud samospráva neupustí od předběžných podmínek, a Palestinci od nich ustoupit nehodlají.

Netanjahuova vláda byla aspoň úspěšná v bezpečnostní oblasti. Ubylo útoků osamocených Palestinců, kterým podlehlo 42 Izraelců a cizinců a skoro 250 útočníků. Teroristické hnutí Hamás si hlídá narušitele nepsané dohody o příměří a brání ostřelování Izraele.

Salafisté odpálili jen necelých 20 raket a nikoho nezabili. Izrael pokračoval v leteckých úderech v Sýrii, aby zabránil libanonskému hnutí Hizballáh v získání vyspělých zbraní. Dál také spolupracuje s Egyptem, a s jeho souhlasem dokonce několikrát zaútočil na islámské teroristy na Sinajském poloostrově.

K žádnému pokroku však nedošlo v zásazích proti izraelským extremistům. Izraelský soud sice začátkem roku obžaloval židovského osadníka ze žhářského útoku v palestinské vesnici Duma v červenci 2015, při kterém zemřelo 18měsíční dítě a jeho rodiče, ale pachatel nebyl dodnes odsouzen. Po deseti měsících byl z administrativní vazby propuštěn i pravděpodobný iniciátor tohoto činu a dalších násilností proti Palestincům.

Bezvýchodná mírová jednání

Logo

Palestinská samospráva celý rok prohlubovala deficit rozpočtu a místo jednání o míru se snažila delegitimizovat Izrael. Prosadila dvě rezoluce v UNESCO, které ignorují historické a náboženské vazby Židů na Chrámovou horu v Jeruzalémě a označují ji za výhradně islámské svaté místo. Koncem roku pak dosáhla největšího úspěchu – schválení rezoluce Rady bezpečnosti OSN, která prohlašuje za nezákonné všechny židovské osady na Západním břehu a ve východním Jeruzalémě.

Předseda samosprávy Mahmúd Abbás strávil spoustu času likvidací politických odpůrců. Kvůli obavám z vítězství Hamásu zrušil na podzim volby, které sám vyhlásil, a koncem roku vypudil všechny kritiky ze svého hnutí Fatah. Kvůli touze po moci se dokonce rozhádal se svými arabskými spojenci Egyptem, Saúdskou Arábií a Jordánskem. I mezi Palestinci je stále méně oblíbený – dvě třetiny si přejí jeho demisi. Navíc se zhoršuje bezpečnostní situace v uprchlických táborech na Západním břehu.

Hamás, který ovládá pásmo Gazy, se dál potýkal s nepřízní Egypta kvůli své spolupráci se sinajskými teroristy, ale koncem roku s nimi omezil styky a vztahy s Káhirou se zlepšily. To však nelze říci o stavu pásma Gazy zničeného za války s Izraelem v roce 2014. Dvě třetiny domů nejsou dodnes opravené, protože Hamás krade stavební materiál k budování útočných tunelů na izraelské území.

V roce 2016 se výrazně zhoršilo postavení Izraele na mezinárodní scéně kvůli pokračující podpoře židovských osad na Západním břehu. Nadšení však nevzbuzují ani Palestinci. V průběhu roku se ukázalo, že stále vyplácejí část peněz zahraničních dárců teroristům vězněným v Izraeli a Hamás rozkrádá i humanitární pomoc.

Nejbezvýchodnější situace ale panuje okolo mírových jednání. Americká vláda už upustila od veškerých pokusů přivést obě strany k jednacímu stolu a státy, které ještě iniciativu projevují, nepřicházejí s novými nápady.

autor: gzb
Spustit audio