Gita Zbavitelová: Izrael už dva roky vyšetřuje vlastní operaci v Gaze z roku 2014

29. srpen 2016

Po operaci Izraele proti palestinskému teroristickému hnutí Hamás v pásmu Gazy v létě 2014 v odvetě za ostřelování a také vraždu tří izraelských teenagerů byla armáda terčem hlasité palestinské i mezinárodní kritiky za „nadměrné užití síly“ či dokonce „válečné zločiny“ jen proto, že zahynulo na 2100 Palestinců a „pouze“ 73 Izraelců, většinou vojáků.

Údaje o obětech se značně liší; zatímco zdroje Hamásu a OSN tvrdí, že tři čtvrtiny mrtvých byli civilisté, podle Izraele tvořili nejméně polovinu ozbrojenci. Palestinská samospráva od té doby usiluje o obžalobu Izraele z válečných zločinů u mezinárodního tribunálu v Haagu. Izraelská armáda však svůj vlastní postup už dva roky vyšetřuje. Tento týden vydal Vojenský generální advokátní úřad už pátou zprávu o výsledcích šetření.

Podle ní bylo po prověření 360 z asi 500 stížností Palestinců zahájeno sedm nových trestních vyšetřování incidentů, k nimž mělo během padesátidenní vojenské operace dojít, a celkem jich tak probíhá 24. Proti třem vojákům byla vznesena obžaloba za „krádež nebo napomáhání krádeži“. V dalších šesti případech měli vojáci střílet na civilní cíle nebo způsobit Gazanům materiální škody či fyzickou újmu.

Naopak 13 vyšetřování bylo uzavřeno a odloženo, protože vojáci neporušili vojenské předpisy. Čtyři případy se týkaly smrti civilistů. Nemnohá západní média, která o zprávě psala, zajímal nejvíc raketový útok na školu OSN v Rafáhu, při kterém zahynulo 10 civilistů. Ostře jej tehdy odsoudila OSN, Spojené státy a Francie.

Vyšetřování ukázalo, že armáda mířila na tři ozbrojence Hamásu jedoucí nedaleko na motocyklu a s ohledem na civilní oblast zvolila minimálně výbušnou raketu. Trojice však nečekaně zabočila do školního areálu a raketu už nešlo zastavit. Ozbrojenci byli legitimním cílem a armáda nechybovala, uvedla zpráva.

Nikdo nebude stíhán ani za usmrcení 15 členů jedné rodiny rovněž v Rafáhu. Vojenský generální advokátní úřad vyjádřil nad jejich smrtí politování, ale vyšetřování podle něj ukázalo, že rozhodnutí o odpálení střel bylo v souladu s izraelskými i mezinárodními zákony. V domě se nacházelo velitelství Hamásu a mezi mrtvými byl i vysoký velitel Nazmí Zurúb.

Co na to haagský tribunál?

Logo

Hamás využíval civilisty jako lidské štíty a běžně na Izraelce útočil z civilních objektů nebo jejich těsné blízkosti, jako jsou školy, mešity, nemocnice nebo hotely, jak ostatně potvrdila i řada zahraničních novinářů, kteří tehdy o válce v Gaze psali. Velitelství Hamásu bylo i v civilním objektu v Al-Burejdží, kde při izraelském útoku zahynulo sedm civilistů.

Hamás odpaloval rakety i z blízkosti nemocnice v Chán Júnis, kterou měli Izraelci při útoku poškodit. Vyšetřování však prokázalo, že k poškození nedošlo. Další případ zásahu elektrárny v Nusejrátu byl uzavřen proto, že armáda ji vůbec neostřelovala. Stížnost na neposkytnutí první pomoci zraněné palestinské ženě se zase ukázala jako nepravdivá, protože vojáci ji ošetřili.

Už dříve byly uzavřeny čtyři případy, v nichž se neprokázal úmysl zabíjet civilisty ani izraelský útok, anebo videonahrávky bojů ukázaly, že ztráty na životech nezpůsobila izraelská armáda, ale Hamás. Prověřování zbývajících podnětů probíhá dál.

Izraelskou operaci vyšetřovala i zvláštní komise OSN, která po zvážení jen dílčích faktů konstatovala, že Izrael se „stejně jako Hamás mohl dopustit válečných zločinů“. Přesně opačný závěr vyvodila koncem loňského roku skupina vojenských expertů a bývalých generálů z Německa, Španělska, Austrálie, Spojených států, Británie, Itálie, Francie a dalších zemí. Ve své zprávě uvedla, že „armády světa by byly mnohem méně účinné, kdyby dodržovaly stejná omezení jako izraelské vojsko“.

Vojáci se podle generálů nejen řídili všemi pravidly ozbrojeného konfliktu, ale dalekosáhle je překonávali tím, že před každým útokem varovali řadou způsobů místní obyvatele, aby minimalizovali civilní ztráty. Žádná jiná země na světě nic podobného nedělá, od Američanů v Pákistánu až po Saúdy v Jemenu. Podle člena týmu generálů, bývalého britského velitele v Afghánistánu plukovníka Richarda Kempa, jsou izraelští vojáci dokonce „nejmorálnější armádou světa“.

Zprávy vojenských expertů i té nejnovější izraelské by si měl zejména povšimnout haagský tribunál. Jeho hlavní žalobkyně Fatou Bensouda na žádost palestinské samosprávy začala izraelský postup v Gaze předběžně vyšetřovat. Tento proces může trvat i několik let a vůbec nemusí skončit obžalobou. Jedním z důvodů, proč může Mezinárodní trestní soud plnoprávné vyšetřování nařídit, je, že Izrael sám operaci v Gaze nevyšetřil nebo toho není schopen. Právě to ale už dva roky dělá.

autor: gzb
Spustit audio