Gita Zbavitelová: Izrael zasahoval v Sýrii. Proč došlo ke konfliktu?

13. únor 2018

V sobotu došlo k vážnému konfliktu mezi Izraelem a Íránem v Sýrii, který znamená zásadní bod obratu v jejich dosud skryté válce. Do izraelského vzdušného prostoru vstoupil ze Sýrie íránský bezpilotní letoun a armáda ho sestřelila.

Pak podnikla odvetu na syrské cíle, ale syrská protivzdušná obrana začala na izraelské stíhačky střílet a jednu zasáhla. Pilotům se podařilo katapultovat a dopadli na izraelské území.

Stíhačky odstartovaly k nové odvetě, a přestože po nich Sýrie znovu střílela, úspěšně bombardovaly dvanáct syrských a íránských pozic, včetně protileteckých baterií a letecké základny nedaleko Palmýry, z které Íránci letadlo vypustili. Údery si vyžádaly šest mrtvých syrských i íránských bojovníků.

Šlo o největší izraelský útok proti syrské protivzdušné obraně od roku 1982 v době první libanonské války; zničil mu skoro polovinu všech protileteckých baterií. Odveta byla velmi úspěšná; vláda v neděli naznačila, že zničeny byly i utajované íránské objekty.

Sobotní incident byl však pro Izrael nejvážnější od začátku syrské občanské války a poprvé přišel o své letadlo. Dlouho v Sýrii bombardoval jen vyspělé zbraně určené Hizballáhu, které by mohly změnit vzájemnou rovnováhu sil; v posledních pěti letech provedl okolo stovky úderů.

Sobotní incident byl však pro Izrael nejvážnější od začátku syrské občanské války a poprvé přišel o své letadlo

Tichý a nepřímý boj se proměnil v otevřený

Koncem loňského roku však několikrát zaútočil i na íránské zbrojovky ve výstavbě, ale tehdy na útoky nikdo nereagoval. Izrael zdůrazňuje, že nedovolí, aby si Írán a Hizballáh v blízkosti jeho hranic zřídily základny k případným útokům.

Incident označil za vážné porušení suverenity Íránem. Teherán zase prohlásil, že syrská reakce ukázala, že izraelské útoky v Sýrii jsou u konce. Írán se raduje – jeho bezpilotnímu letounu se podařilo proniknout na izraelské území a jeho spojenec sestřelil izraelskou stíhačku. Moskva však vyzvala Jeruzalém ke zdrženlivosti. Podpořil ho jen Washington.

Po sobotním útoku požádal izraelský premiér Netanjahu Vladimira Putina, aby zabránil další eskalaci, protože Rusko je jedinou silou v Sýrii, která má na tamější dění vliv. Je ale otázka, zda Moskva chce anebo může něco takového udělat; Rusové působí i na základně Tijás, odkud Íránci bezpilotní letoun vypustili, a museli o tom vědět.

Gita Zbavitelová

Netanjahu nedávno Putina opět navštívil v Moskvě a znovu zdůraznil, že íránskou přítomnost v Sýrii nepřipustí. Izrael s Ruskem sice do jisté míry koordinuje útoky, aby se jejich letouny nad Sýrií nestřetly, ale už ví, že vzájemná spolupráce i ruská vstřícnost mají své meze. Když Netanjahu chtěl, aby Moskva stanovila íránským jednotkám a Hizballáhu určitou povinnou vzdálenost od izraelských hranic, Putin mu nevyhověl.

I když se zdá situace momentálně klidná, další nebezpečná konfrontace je pouze otázkou času – bude-li třeba, Izrael bude v útocích pokračovat a Írán jistě nepřestane posilovat v Sýrii přítomnost. Dosud tichý a nepřímý izraelsko-íránský boj se teď proměnil v otevřený a může skončit i regulérní válkou, v které by Íránu mohl z Libanonu pomáhat také Hizballáh.

autor: gzb
Spustit audio