Gita Zbavitelová: Mezi Libanonem a Izraelem už opět létají střely

27. srpen 2013

Minulý týden byl plný dramatických událostí na Blízkém východě – stovky mrtvých při chemickém útoku v Damašku, zavraždění 25 egyptských policistů na Sinajském poloostrově, zatčení vůdce Muslimského bratrstva, 36 udušených vězněných stoupenců muslimských bratrů, propuštění bývalého prezidenta Husního Mubaraka, skoro 50 mrtvých při pumových útocích na sunnitské mešity v libanonském Tripolisu nebo běžné teroristické atentáty v Iráku.

Čtvrteční odpálení čtyř raket z Libanonu na Izrael se v záplavě těchto zpráv skoro ztratilo. Střely způsobily jen šok třem lidem a materiální škody.

Izrael v pátek podnikl odvetný nálet a oznámil, že armáda zasáhla „síť tunelů, které nepatří Hizballáhu“. Ten totiž rakety neodpálil – přihlásila se k nim teroristická organizace napojená na al-Káidu, která si říká Brigády Abdulláha Azzáma.

Izrael však neútočil na její cíle, ale na základnu Lidové fronty pro osvobození Palestiny Ahmada Džibríla. Nevysvětlil, proč si vybral právě ji, ale důvodem bylo zřejmě všeobecné varování – teroristická Lidová fronta, spojenec Bašára Asada podporovaný Íránem a zapřísáhlý nepřítel Izraele i mírové dohody s ním, jej ostřelovala už dříve. Svůj hlavní stan má v Sýrii a podle zpravodajců je hlavním kandidátem na otevření nové protiizraelské fronty v Golanských výšinách, kterou Izraeli v květnu pohrozil Asad po zničení skladu zbraní v Damašku izraelskou raketou. A libanonské vládě a Hizballáhu měla odveta v těsné blízkosti Bejrútu naznačit, že mají lépe bránit provokacím ozbrojenců na svém území.

To, že střely tentokrát neodpálil Hizballáh, neznamená, že by hnutí změnilo politiku – naposledy před třemi týdny odpálilo bomby u hranic, které zranily čtyři izraelské vojáky. Hizballáh zcela ovládá jižní Libanon a libanonská vláda a armáda nemají nad tímto územím žádnou kontrolu. Čtvrteční raketový útok však naznačuje, že vláda Hizballáhu v oblasti slábne.

Popularita šíitského hnutí mezi Araby od jeho loňského zapojení do syrské občanské války na Asadově straně prudce klesá. Hizballáh vyvolal hněv sunnitů a jeho objekty jsou stále častěji terčem jejich útoků.

Také čtvrteční rakety na Izrael byly zřejmě nepřímo namířeny i proti Hizballáhu. Sunnitští ozbrojenci doufali, že Izrael bude za útočníka považovat právě jeho a zaměří na něj i svou odvetu. Ta by mohla vyvolat novou válku, která by oslabila schopnosti Hizballáhu na syrské frontě.

Izrael se ale do konfliktu nechce nechat zatáhnout. Odveta byla nepříliš ničivá a pouze varovná, i když to byl první izraelský útok na Libanon od války v roce 2006.

V Libanonu působí stále větší množství sunnitských teroristických skupin. Nejaktivnější jsou zmíněné Brigády Abdulláha Azzáma, které operují na celém Blízkém východě a mají na svědomí i útoky na egyptské vojáky, izraelský Ejlat nebo jordánskou Akabu. Letos už několikrát napadly i cíle Hizballáhu. Ten proto v současnosti nemá o větší konflikt s Izraelem zájem, protože má dost jiných problémů.

Čtvrteční raketový útok na Izrael zdůraznil skutečnost, že teroristických skupin v jeho sousedství stále přibývá. Džihádisté už působí na nepřerušovaném území od Iráku až ke Středozemnímu moři a jsou stále silnější.

autor: gzb
Spustit audio