Gita Zbavitelová: Palestinské násilnosti v Izraeli ani po třech týdnech neslábnou

6. říjen 2015

Palestinské nepokoje ve východním Jeruzalémě a na Západním břehu, k nimž dochází v Izraeli okolo každých novoročních židovských svátků, vypukly letos v polovině září a dodnes nepolevily.

Stejně jako vloni přibývá i obětí a izraelská média opět spekulují, jestli nezačala třetí palestinská intifáda.

Za posledních pět dní byli zavražděni čtyři izraelští civilisté – z celkového počtu pěti obětí letošních násilností: už 24 hodin po středečním provokativním projevu předsedy palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse v OSN, ve kterém lživě přiřkl vinu za násilí Izraeli, zastřelili útočníci na Západním břehu izraelsko-americký manželský pár před zraky jeho čtyř malých dětí a v sobotu večer byli ubodáni dva Izraelci na Starém Městě v Jeruzalémě.

Tři další byli zraněni, včetně dvouletého dítěte a patnáctiletého chlapce.

Čtěte také

V Jeruzalémě i na Západním břehu se množí případy vandalismu a útoky kamením a zápalnými láhvemi. Palestinci protestují nejen proti smyšlenému izraelskému ohrožování mešity al-Aksá v Jeruzalémě, ale nově také proti raziím v rámci pátrání po vrazích Izraelců i proti prozatímnímu zákazu vstupu všech Arabů do jeruzalémského Starého Města a muslimů mladších padesáti let na Chrámovou horu.

Jen v pondělí došlo ke střetům s izraelskými vojáky na 25 místech Západního břehu, které si vyžádaly desítky zraněných na obou stranách. Od čtvrtka byli zabiti tři Palestinci, včetně třináctiletého chlapce. Armáda vyslala na Západní břeh další čtyři vojenské prapory. Teroristická skupina Islámský džihád pohrozila obnovením sebevražedných atentátů a z pásma Gazy přilétla do Izraele nejméně jedna raketa, po které následovala izraelská letecká odveta.

Benjamin Netanjahu

Vláda v pondělí zpřísnila tresty pro násilníky. Hodlá ve zvýšené míře umisťovat výtržníky a podezřelé z vraždy do administrativní vazby, což je časově neomezené věznění bez obvinění a soudu, zakázat vstup do Starého Města všem, kdo nepokoje vyvolávají, zvýšit počet bezpečnostních sil a znovu zavést politiku demolic domů teroristů, s kterou kvůli mezinárodní kritice přestala před deseti lety.

Začala hned v úterý a zbořila domy dvou pachatelů loňských teroristických útoků. Premiér Benjamin Netanjahu prý dokonce neschválil další izraelskou výstavbu na Západním břehu, aby nepodnítil další protesty.

Čtěte také

Přijatá opatření však připadají nedostatečná zastáncům izraelské pravice. V pondělí večer jich přes 10 000 protestovalo před premiérovou rezidencí, včetně členů jeho strany Likud, a požadovalo razantnější odpověď i pokračování výstavby osad.

Po plamenném projevu Mahmúda Abbáse v OSN, který k eskalaci násilností výrazně přispěl, se samospráva k vraždám Izraelců několik dní vůbec nevyjádřila. Teprve v pondělí vydala prohlášení, které však odsoudilo zabití dvou palestinských vrahů a o jejich obětech se nezmínilo. Abbás také zavolal generálnímu tajemníkovi OSN Pan Ki-munovi, požádal ho o mezinárodní ochranu před údajnými „izraelskými zločiny a porušováním mezinárodních zákonů“ a znovu lživě obvinil Izrael ze snahy zničit mešitu al-Aqsá na Chrámové hoře.

Armáda vyslala na Západní břeh další čtyři vojenské prapory

Přesto samospráva nepřerušila bezpečnostní spolupráci s Izraelem, jak Abbás v OSN vyhrožoval. V neděli se pak nechala slyšet, že vlastně nechce zažehnout třetí intifádu, a obvinila z násilností Hamás. V úterý jí konečně došlo, že si zahrává s ohněm, a nařídila palestinským bezpečnostním složkám, aby nepokoje uklidnily všemi prostředky. Přiznala ale, že je to stále obtížnější.

Ještě pořád existuje značná naděje, že se násilí uklidní, stejně jako utichlo před rokem. Počet obětí teroristických útoků je letos nižší – od začátku roku bylo zabito osm Izraelců oproti 14 v témže období vloni. Hlavní zásluhu na tom má bezpečnostní služba Šin Bet, která od začátku roku rozprášila deset palestinských teroristických buněk v různém stadiu příprav útoků.

I kdyby se však nepokoje utišily, k jejich obnově stačí málo. Většinou je cíleně vyvolává Hamás a další skupiny a neuváženými výroky je podněcují i představitelé samosprávy, včetně Abbáse, v krátkozraké snaze zalíbit se lidu. Je také zřejmé, že samospráva ztrácí kontrolu nad Západním břehem a situace se jí může kdykoli vymknout z rukou.

Další komentáře z dnešních Názorů a argumentů si můžete poslechnout v našem audioarchivu http://prehravac.rozhlas.cz/audio/3486352.

autor: gzb
Spustit audio