Gita Zbavitelová: Situace v pásmu Gazy je jiná

9. červen 2015

V těchto dnech navštívil český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek pásmo Gazy a Izrael. Vyjádřil zděšení nad žalostným stavem, v jakém se Gaza nalézá skoro rok od zahájení izraelské odvetné operace proti ostřelování tamějším vládnoucím hnutím Hamás, a také to řekl izraelskému premiérovi Benjaminu Netanjahuovi.

Rovněž kritizoval pokračující výstavbu izraelských osad na Západním břehu Jordánu a varoval, že na mezinárodním fóru je stále těžší Izrael hájit. Předpověděl mu mezinárodní izolaci a nálepku rasistického státu, jestli svou politiku nezmění a nezačne s Palestinci jednat o míru.

Připomeňme, že Česká republika má v Izraeli mimořádně dobré jméno jako jeden z jeho mála přátel v Evropské unii, v neposlední řadě i proto, že byla před třemi lety jedinou její zemí, která v OSN hlasovala proti udělení pozorovatelského statusu nečlenského státu neexistující Palestině. Izraelští politici proto svým českým protějškům naslouchají.

Tentokrát však byli trochu překvapeni. Netanjahu Zaorálkovi připomněl, že jednat o míru odmítají Palestinci, kteří si kladou řadu předběžných podmínek, jež by měly být až předmětem rozhovorů. Ujistil ho také, že Izrael si vznik palestinského státu přeje.

Čtěte také

Palestinci však dávají přednost delegitimizaci Izraele na mezinárodní scéně, v čele s plánovanými žalobami u Mezinárodního trestního soudu v Haagu.

Nikdy nepřistoupili na jediný mírový návrh, a to ani na plán Ehuda Baraka v Camp Davidu v roce 2000, který jim nabídl 95 procent Západního břehu a celý východní Jeruzalém, ani na nabídku Ehuda Olmerta o osm let později, jež jim slibovala celý Západní břeh, rozdělení Jeruzaléma a mezinárodní správu nad Starým Městem.

Lubomír Zaorálek z ČSSD kritizoval budování osad během jednání s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahujem

Lubomír Zaorálek kritizoval Izrael i kvůli pomalé rekonstrukci pásma Gazy, jejíž vlažné tempo prý celou oblast „proměnilo v továrnu na extremismus a terorismus“.

Tady však jde o zaměňování příčiny a následku. Hamás ostřeluje Izrael už 15 let a ten čas od času reaguje záměrně tvrdým odvetným bombardováním, aby teroristy zastrašil – nikoli naopak.

Čtěte také

Továrna na terorismus se z Gazy stala, když Izrael v roce 2005 pásmo jednostranně vyklidil a Palestincům je vrátil a Gazané si za vládce zvolili teroristický Hamás.

Rekonstrukce postupuje pomalu, protože většina mezinárodních dárců nedrží slovo a ze slibovaných pěti a čtvrt miliardy dolarů poslali sotva čtvrtinu – a arabské státy pouze 12 procent. Zaorálek správně konstatoval, že mnoho evropských zemí se bojí do projektů v Gaze investovat, protože se obávají dalšího konfliktu, ale zapomněl, že je vyvolává Hamás, nikoli Izrael.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek vystoupil 7. června na bezpečnostní konferenci v izraelském městě Herzlija

Mezinárodní společenství rovněž nechává bez povšimnutí, že Egypt trvale uzavřel hranice do Gazy v Rafáhu – letos byly otevřené jen pět dnů. Izrael je tak pro pásmo jediným spojením se světem.

Téměř bez přerušení pouští do Gazy denně okolo 550 kamionů s humanitární pomocí a stavebním materiálem – od začátku roku téměř jeden milion tun – a to včetně cementu a položek dvojího určení, které Hamás používá k budování útočných tunelů a výrobě zbraní. Izrael také zdvojnásobil dodávky vody a povolil export ovoce a zeleniny.

Čtěte také

Jedná s Katarem o výstavbě elektrárny a plynovodu a umožňuje představitelům palestinské samosprávy, aby v Gaze s Hamásem marně jednali o smíření. Dokonce údajně s Hamásem tajně dojednává dlouhodobé příměří. To vše v situaci, kdy na Izrael opět létají rakety. Jestli vypukne další kolo války, které Zaorálek správně předpověděl, nebude to vinou Izraele.

Hamás je však zatím vyvolat nechce. Kromě pomalé rekonstrukce Gazy mu dělají starosti salafisté hlásící se k takzvanému Islámskému státu, kteří za nedávným ostřelováním Izraele stojí.

Izrael trestá Hamás pouze symbolicky bombardováním prázdných skladů a cvičišť a umožňuje mu proti islamistům zasahovat. Paradoxně ho tak drží u moci, aby místo něj pásmo Gazy neovládla mnohem radikálnější skupina.

autor: gzb
Spustit audio