Gita Zbavitelová: Sjezd Fatahu upevnil moc Mahmúda Abbáse

6. prosinec 2016

Optimisté doufali, že 7. sjezd hnutí Fatah Mahmúda Abbáse přivede do vedení strany „novou krev“, určí její nové směřování a zřídí funkci místopředsedy, který by jednou mohl po Abbásovi stanout v čele Fatahu i celé Palestinské autonomie.

Pětidenní kongres, který v neděli skončil v Ramalláhu, však dal za pravdu pesimistům – zabetonoval zkostnatělost hnutí, s kterou je většina Palestinců nespokojena, upevnil železnou vládu Abbáse a eliminoval všechny jeho odpůrce. Ve funkci předsedy ho delegáti potvrdili hned první den, a Abbás tak dál zastává všechny tři nejvyšší palestinské úřady – předsedy samosprávy, Výkonného výboru Organizace pro osvobození Palestiny i Fatahu.

Sjezd byl první od roku 2009 a teprve sedmý od vzniku hnutí v roce 1959, ale ve srovnání s dvacetiletou pauzou mezi pátým a šestým kongresem to byl pokrok. „Zrychlení“ mělo své důvody – v poslední době povážlivě přibylo Abbásových kritiků a bylo třeba stranu vyčistit.

Abbás se chtěl zejména zbavit stoupenců svého nejnenáviděnějšího rivala, bývalého velitele bezpečnosti Fatahu v Gaze Muhammada Dahlana. Jeho přívržence a další své odpůrce na sjezd vůbec nepozval, řadu jich ze strany předem vyloučil, a některé dal dokonce zatknout. Jeho četní kritikové pocházejí hlavně z uprchlických táborů, kde už řadu týdnů probíhají ozbrojené střety s palestinskými bezpečnostními složkami.

Dahlan upadl v nemilost před devíti lety a v roce 2011 odešel do exilu, když ho dal Abbás odsoudit za údajnou korupci. Žije ve Spojených arabských emirátech a dělá poradce korunnímu princi Abú Dhabí. Dahlanovi příznivci označují Abbáse za diktátora, jeho čistky odsuzují a chtějí uspořádat alternativní sjezd v Egyptě. Možná z něj vzejde úplně nové hnutí.

Kongres Fatahu zvolil do svých dvou nejvyšších orgánů – Ústředního výboru a Revoluční rady, která je jakýmsi parlamentem hnutí – většinou dosavadní členy a pouze šest nových, jejichž kandidaturu údajně předem schválil Abbás.

Rozkol hnutí

Logo

Delegáti předvedli i pozoruhodný smysl pro realitu – nejvíc hlasů získal Marwán Barghutí, který si v Izraeli odpykává pět doživotních trestů za podíl na teroristických útocích a nikdy nebude propuštěn. Jak poznamenal izraelský premiér Netanjahu, teroristé jsou teď v nejvyšších funkcích Fatahu. Druhým nejúspěšnějším funkcionářem byl na sjezdu předseda Palestinské fotbalové federace Džibríl Radžúb, který se tak stal hlavním kandidátem na funkci generálního tajemníka Ústředního výboru.

Funkci Abbásova místopředsedy sjezd nezřídil a Abbás žádného nástupce neoznačil ani nedal najevo, že by se ve svých 81 letech chystal odejít na odpočinek. Mezinárodní společenství ve svém projevu ujistil, že hodlá dál jednat s Izraelem o míru a vyznávat demokratické hodnoty, třebaže nic z toho nedělá.

Ve skutečnosti bude pokračovat v tom, čemu izraelská vláda říká „diplomatická agrese“, tedy v úsilí delegitimizovat Izrael na mezinárodní scéně a prosadit co nejvíc protiizraelských rezolucí kdekoli a o čemkoli. Zahraniční média si také nepovšimla, jak Abbás na sjezdu oslavoval zakladatele Fatahu jako Chálil Wazír, Salah Chaláf nebo Muhammad Júsef Nadžár, kteří měli na svědomí krvavé teroristické útoky, včetně masakru izraelských sportovců na mnichovské olympiádě v roce 1972.

Kongres rovněž vyslal vzkaz Saúdské Arábii, Egyptu, Jordánsku a Spojeným arabským emirátům. Vztahy těchto zemí se samosprávou se v poslední době výrazně zhoršily, protože jejich představitelé jsou s Abbásovým vedením hrubě nespokojeni – dokonce natolik, že Saúdové už půl roku samosprávě nevyplácejí pravidelný příspěvek ve výši dvaceti milionů dolarů měsíčně.

Všechny čtyři země po Abbásovi chtěly, aby se usmířil s Dahlanem, který by podle nich měl být jeho nástupcem, ale se zlou se potázaly – Abbás se urazil a nařkl je z vměšování do vnitřních palestinských záležitostí. Sjezd Fatahu jim teď ukázal, že Abbás je kvůli moci ochoten obětovat i významné spojence a finanční sponzory.

Abbásovi se podařilo před sjezdem porazit své vnitrostranické kritiky tím, že je prostě na sjezd nepozval

Žádná nová generace palestinských politiků ze sjezdu Fatahu nevzešla a delegáti nepřehodnotili strategii ani v jediné otázce. Potvrdili Abbásův stávající politický kurs, který Palestincům nikdy nic nepřinesl. Rovněž se vůbec nezabývali tím, proč si dvě třetiny Palestinců přejí Abbásovo odstoupení z čela samosprávy.

Abbás však jen zářil, když v neděli gratuloval delegátům, že „naplnili cíle sjezdu“ – přesněji jeho vlastní. Fatah, tedy to, co z něj zbylo, Abbás nyní zcela ovládá. Kongres posílil jeho moc, ale stvrdil rozkol hnutí na abbásovské a dahlanovské křídlo, a výrazně tím Fatah oslabil. Prospěch z této situace bude mít pouze jeho hlavní politický soupeř, hnutí Hamás.

autor: gzb
Spustit audio