Ivan Hoffman: Kdo s kým poobědvá v Lánech, rozhodují voliči

3. leden 2018

Novoroční obědy, na které prezidenti zvou premiéry, jsou spíše společenskou, než politickou událostí. Díky tomu nezřídka společně stolovali ústavní činitelé, kteří si lidsky či politicky nebyli blízcí, ale díky dobré kuchyni a respektu k tradici se snesli.

Namátkou vzpomeňme obědy Václava Havla s Václavem Klausem, Václava Klause s Mirkem Topolánkem anebo Miloše Zemana s Bohuslavem Sobotkou.

I letošní oběd Miloše Zemana s Andrejem Babišem dopadl dobře. Hovořilo se prý hlavně o rodinách, a když o politice, tak s humorem. Host Babiš dal třeba před novináři k lepšímu, že se prezident chystá vybídnout sněmovnu, aby jeho vládě vyslovila nedůvěru.

Takový vtip samozřejmě neocení každý. Pro občany, kteří k současnému prezidentovi a současnému premiérovi chovají nepřekonatelný odpor, je těžko představitelné, že by mohlo být cokoli vtipného na konverzaci „populisty“ s „oligarchou“. Navíc, když jsou tito dva v médiích setrvale líčeni jako nerozlučný tandem spiklenců, chystající republice nějakou katastrofu a ostudu.

Andrej Babiš po setkání s prezidentem v Lánech

U svíčkové s knedlíkem

Ve skutečnosti bude vztah Miloše Zemana a Andreje Babiše ryze pragmatický. Názorově ani povahově si nejsou blízcí. Jeden druhého si nevybrali. Jsou to občané, kteří zvolili Babišovi Zemana prezidentem a pak Zemanovi Babiše premiérem.

Vztah mezi tradičním politikem a byznysmenem, který se dal na politiku, neurčuje jakási chemie, nýbrž systém parlamentní demokracie, ve kterém o sebe ústavní činitelé zakopávají na každém kroku, aby si žádný z nich nemohl dělat, co sám uzná za vhodné.

Miloš Zeman má řadu výhrad k Babišovým ekonomickým a zahraničně politickým názorům a Andrej Babiš se netají tím, že mu není blízký Zemanův politický styl. Svědčí o tom jeho poznámka, že oba rozdělují společnost, ale zatímco Babiše to mrzí, Zeman si v tom podle Babiše libuje.

Všeobecně sdílený dojem, že Zeman s Babišem jsou političtí spojenci vzniká především proto, že mají společné nepřátele, a podobné stoupence. K jedněm i druhým ovšem přišli z jiných důvodů. Miloš Zeman vděčí za politický mandát tomu, že se téměř 30 let pohybuje ve vysoké politice, zatímco Babiš profituje v politice z toho, že se v minulosti s politikou a s politiky napřímo nezapletl.

Ivan Hoffman

To zásadní, co platí ohledně novoročního oběda prezidenta s premiérem je, že kdo s kým poobědvá v Lánech, rozhodují voliči. Dosud se nestalo, že bychom zvolili naprosto nekompatibilní strávníky, kteří by u svíčkové s karlovarským knedlíkem na sebe byli hrubí.

Autor je komentátor Deníku.

autor: iho
Spustit audio