Ivan Hoffman: Lithiové prokletí

18. říjen 2017

Důležitost českého lithia ilustruje skutečnost, že se kvůli němu několik dní před volbami mimořádně sešla poslanecká sněmovna, která po bouřlivé diskusi vyzvala vládu ke zneplatnění memoranda o jeho těžbě.

Aktuálně jde o to, kdo na lithiu vydělá, respektive prodělá politicky. Šermuje se zcizenými miliardami, v jejichž stínu působí různé účelově čerpané dotace jako drobné a politici se předhánějí v ujišťování občanů, že české lithium budou bránit s nasazením života.

I když pomineme politický rozměr kauzy, která má potenciál ovlivnit nadcházející volby, debatě o těžbě strategického nerostu se nedalo vyhnout. Souvisí s energetikou, ekonomikou, ale také s právem a legislativou a konečně s ekologií, ochranou životního prostředí.

Jakkoli věcně a racionálně se k lithiu přistoupí, diskutéři stejně nakonec sundají rukavice a servou se do krve. Konflikt je zaručen tím, že nerostné bohatství setrvačně vnímáme jako bohatství národní, naše, zatímco ve skutečnosti je vlastnictví definováno smlouvami a mezinárodními závazky, které práva domorodců neberou v úvahu.

Zbavit se černého Petra

Zkušenost s těžbou nerostů nevybízí k velkému optimizmu. Například u zemí bohatých na ropu se hovoří o „ropném prokletí“, neboť místo bohatství přináší lidem války a bídu. Nadnárodní těžařské společnosti korumpují vlády a inkasují zisky, obyvatelům zůstává zničené životní prostředí a rozvrácené hospodářství.

Ivan Hoffman

I na naše lithium je prozíravé se dívat jako na potenciální „lithiové prokletí“ a nenamlouvat si naivně, že je zárukou naší budoucí české levné elektromobility.

Z velmi podrobné diskuse kolem českého lithia plyne, že ve vzdálené i úplně čerstvé minulosti už různí úředníci nenápadně, stranou veřejného zájmu jménem státu, čili jménem občanů postoupili cizím investorům přísliby a předkupní práva na průzkumy i těžbu.

Lithium je tedy zdá se naše, pouze dokud je v zemi. Začne-li se těžit, nebudeme ho už těžit my. Navíc odborníci pochybují, že bychom lithium po vytěžení dokázali zpracovat a nemáme ani jistotu, zda jsme schopni ho se ziskem prodat.

Je-li tomu tak, že o lithium už jsme přišli, ještě než se začne těžit, pak to nejrozumnější, co lze udělat, je zbavit se černého Petra „lithiového prokletí“ ve prospěch Srbska, které prý Australané zvažují jako alternativu Cínovce.

Chtějí-li politici minimalizovat škodu, pak nejlépe učiní, když se Cínovci začnou vyhýbat co nejširším obloukem.

Autor je komentátor Deníku.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.