Ivan Hoffman: Nedůvěřivá opozice

30. květen 2015

Smyslem hlasování o nedůvěře vládě nebylo vládu povalit, nýbrž pouze pomluvit. Na odvolání vlády neměla opozice dostatek hlasů, navíc ani nebyla jednotná, takže vládě hrozilo pouze poslanecké hašteření, které už zajímá pouze nevelkou skupinu občanů majících zálibu v politikaření.

Miroslav Kalousek sice míní, že hra na odvolávání smysl měla, ale totéž může říct i Andrej Babiš, který opoziční pravici prohlásil za zoufalce, jejichž jediným programem je antibabišismus.

Není tomu pouze tak, že opozice s gustem pokritizovala koalici. Současně dala opozice koalici příležitost osvěžit veřejnosti paměť, pokud jde o počínání současné opozice v době, kdy vládla.

Jako by poražené pravici nestačila volební porážka, vykoledovala si další, pro změnu v parlamentu aby náhodou volič nezapomněl, koho minule u voleb odmítnul.

Čtěte také

Co je ale na tomto nabíhání si politiků na vidle nejdivnější, je jejich vzkaz voličům, že se nemění, že stále nabízejí program a hlavně styl, který jejich voliče znechutil.

ODS a TOP-09 pracují na tom, aby v opozici setrvali i v budoucnu. Mírně pravicový Babiš s naoko levicovým Sobotkou si nejspíše vzájemně zbudou, protože koaliční potenciál antibabišovských zoufalců zůstává zoufalý.

Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš ve sněmovně

Na okraj zneužití parlamentní procedury hlasování o nedůvěře vládě k řečnické exhibici řekl Miroslav Kalousek, že se opozice k tomuto kroku odhodlala i kvůli situaci v médiích, která jsou ne zcela svobodná a nedostatečně řeší Babišův střet zájmů.

Není to úplně pravda, Babiš je i bez asistence pana Kalouska trvale v hledáčku řady nezávislých i mainstreamových médií. Jde o to, že si z toho nic nedělá. Přesně jako si z toho, co o něm zjistili a napsali novináři, již dvacet let nic nedělá pan Kalousek.

autor: iho
Spustit audio