Ivan Hoffman: Nenahraditelný Babiš a europoslanci

24. leden 2018

Když Andrej Babiš prohodil, že nemusí být za ANO premiérem, je tomu třeba rozumět v tom smyslu, že jediné, co člověk v životě musí, je zemřít.

Kromě toho, že premiérem být nemusí, platí také to, že ANO za něj náhradu nemá, ani nehledá. Na tomto stanovisku se v současném volebním období nic nezmění, a stále bude mít váhu 78 mandátů.

Strany, které podmiňují vládní spolupráci anebo toleranci ANO tím, že premiérem nebude trestně stíhaný politik, mají nyní jasno. Nikoho jiného, než trestně stíhaného premiéra se v tomto volebním období nedočkají. ANO pak může cosi dojednat pouze se stranami, které na Andreje Babiše pohlížejí jako na nevinného, neboť nebyl za nic odsouzen, je pouze podezřelý.

Když se nyní vůči Babišovi a vůči hnutí, které za ním stojí, vymezují europoslanci Tomáš Ježek a Pavel Telička, vzniká optický klam, že je zde ještě něco k diskusi. Ve skutečnosti jde o politiky, se kterými už ANO nepočítá a které už ani nepotřebuje.

Zahraniční politiku dělají premiéři vždy s ohledem na politiku domácí, nikdy tomu není naopak. A z pohledu domácí politiky se Pavel Telička stal pro Babiše koulí u nohy, které se logicky zbavil.

Pavel Telička

Národní zájmy

Zatímco před volbami 2013 patřil Telička k tvářím, které novému hnutí dodávaly důvěryhodnost a lesk, ve volbách 2017 už hnutí ANO propůjčovalo lesk svým kandidátům.

Babiš už se nefotografoval s osobnostmi, ale kandidáti se fotografovali s Babišem. To možná europoslancům uniklo, anebo se s tím nedokázali smířit.

Vztah premiéra Babiše k Evropské unii nelze hodnotit podle vztahu europoslanců k premiéru Babišovi. Europoslanci jsou loajální své instituci, Evropskému parlamentu, a jsou spíše posly šířícími evropanství do zemí, ze kterých přišli, než že by v Evropě hájili národní zájmy.

Národní zájmy hájí v EU národní vlády a parlamenty. Strategii, jak v Evropě jednat, Babišovi nalinkuje Poslanecká sněmovna parlamentu ČR, nikoli Pavel Telička, coby místopředseda parlamentu evropského.

Ivan Hoffman

To, jak europoslanci glosují domácí politiku, a na dálku Babišovi okopávají kotníky, nedává příliš smysl a budí to rozpaky. Ve zcela jiném světle by se to ovšem ukázalo, kdyby měl Pavel Telička ambici dělat politiku domácí.

Třeba z Pavla Teličky jednou bude český Martin Schulz, který se z předsedy Evropského parlamentu rekvalifikoval na předsedu německé SPD. Ani Telička nebude v Evropském parlamentu věčně.

Autor je komentátor Deníku.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.