Ivan Hoffman: Pomoc Řecku

18. červenec 2015

Na otázku, zda má i Česko pomoci Řecku zárukou za další půjčku nám selský rozum říká: Ani náhodou. Nejedná se totiž o pomoc Řecku, nýbrž o nalití dalších peněz do tunelu, vyhloubeného finančními spekulanty.

O tom, jak přes řecké účty vysát veřejné finance z členských zemí EU, neboť o nic jiného u splátek úroků z nedobytných úvěrů nejde a dnes už víme, že nešlo už od začátku, samozřejmě nerozhodnou občané Evropy.

0:00
/
0:00

Rozhodnou servisní elity, čili politikové spravující složitý a mimořádně záludný systém, ze kterého na úkor občanů profitují banky.

Zatímco se vede akademická debata, zda si beznadějně předlužené Řecko může dovolit eurozóna, či dokonce Evropská unie, mělo by se nejpozději ve světle řecké krize správně diskutovat o tom, co pro nás znamená skutečnost, že se z Evropské unie stala Německá unie.

Čtěte také

Je to totiž právě německá servisní elita, která v zájmu německých bank fakticky řídí právem ekonomicky nejsilnějšího finanční agendu současné Evropy. A na řeckém příkladu německá servisní elita názorně předvedla partnerským servisním elitám, jak dopadnou, když si dovolí neposlušně odmlouvat.

České dilema, ale přesnější bude říct dilema české servisní elity, zní: Přidat se ve věci Řecka zištně k Němcům, anebo odmítnutím německého řešení, jež lze nahlížet jako ekonomicky vadné a mravně pochybné riskovat, že s námi Němci zatočí jako s Řeky?

Kancléřka Angela Merkelová a ministr financí Wolfgang Schäuble před hlasováním německého parlamentu o pomoci Řecku

Zatímco státníci by vytvářeli evropskou alianci proti hegemonii jednoho z členů klubu, servisní elity se s hegemonem servilně identifikují. Nejservilnější jsou ti nejzadluženější, tedy politici z jihu Evropy, nicméně hrbením se ekonomickou realitu nezvrátí.

Je stále zřetelnější, že hospodářská soutěž v EU má jenom jednoho vítěze. Právě to představuje pro budoucnost EU největší hrozbu. Hledá se odpověď na otázku co s Řeckem, přičemž daleko důležitější je řešit co s Německem.

Z Řecka slyšíme, že občané reagují na německou ekonomickou agresi bojkotem německého zboží. Ano, to je civilizované, nenásilné řešení. Německé servisní elitě by prospěl celoevropský bojkot německých produktů, který by přivodil ztrátu pracovních míst, snížení životní úrovně Němců a následné sociální bouře.

Je to stará známá věc, že sytý hladovému nevěří. Evropané volí mezi Německem a demokracií. Servisní elity jim zatím sebevražedně vnucují Německo.

autor: iho
Spustit audio