Ivan Hoffman: Prezidentské drama

14. leden 2018

Volba prezidenta nabízí drama. Potvrdila se prognóza, že Miloš Zeman je favoritem prvního kola. Ve druhém to neplatí. Otázka zní, zda je o vítězství jeho vyzývatele Drahoše rozhodnuto už nyní (přičtou-li se k jeho výsledku procenta dalších Zemanových soupeřů, pak není co řešit), nebo zda se o vítězi rozhodne v následujících dvou týdnech ve volebním boji.

Ve srovnání s první přímou volbou prezidenta před pěti lety má Zeman jiného soupeře a volí se v jiné atmosféře. Zeman minule profitoval z toho, že značná část veřejnosti byla alergická na Karla Schwarzenberga. Tentokrát Jiří Drahoš profituje z toho, že značná část veřejnosti je alergická na Miloše Zemana.

Pokud jde o atmosféru, volbu ovlivní témata migrace, obavy z islámu, vztahu k Bruselu. Velmi zjednodušeně půjde ve druhém kole o to, zda mezi voliči převáží znechucení Zemanem anebo strach z toho, že zemi zaplaví Bruselem vnucení migranti. Buďto převáží názor, že prezident nemá vyčnívat a má se držet při zdi, nebo naopak názor, že ho má být slyšet a má umět bouchnout do stolu.

Příští dva týdny ukážou, v jaké je Miloš Zeman kondici, zda se mu podaří přesvědčit voliče, že má co nabídnout a že je stále k užitku. Především se ale uvidí, jak silná je ve společnosti touha po změně, tedy zda veřejnost neomrzeli silní prezidenti. Silným kandidátem je Jiří Drahoš proto, že vzbuzuje naději, že by mohl být slabým prezidentem: korektním, zdvořilým, slušným, nenápadným. Prezidentem, na kterém není co kritizovat.

Ivan Hoffman

Pokud jde o rozdělení společnosti, volbou prezidenta nepomine. Vyhraje-li ale Jiří Drahoš, bude to rozdělení méně patrné, neboť stoupenci Miloše Zemana jsou méně slyšet než jeho odpůrci a Jiří Drahoš je typem rozvážného, opatrného „slušňáka“, který nevzbuzuje emoce, natož averzi.

To nejdůležitější na probíhající volbě prezidenta ale je, že nemůže dopadnout špatně, neboť si prezidenta volíme my, občané, osobně.

Autor je komentátor Deníku.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.