Ivan Hoffman: Slovensko hledá vraha

28. únor 2018

Slovensko hledá vraha, či vrahy investigativního novináře. Důvodně se předpokládá, že byl popraven najatým zabijákem.

Stopu vedoucí k pachateli a především k zadavateli vraždy se nabízí hledat v tom, na čem Ján Kuciak pracoval. Vyšetřit co šetřil, najít co hledal, čili dokončit jeho práci a odhalit ty, kteří se jeho likvidací pokusili zabránit svému odhalení.

Situace je vážná, protože zavražděný novinář se zřejmě snažil rozplést vztahy politiků s podnikateli napojenými na mafii. Odvést práci za zabitého novináře je v zájmu stejných politiků, kterým bylo slídění tohoto novináře nepříjemné.

Pokud dosud neřešili, s kým kamarádí jejich podnikající kamarádi, nyní se vše změnilo. Politici jsou podezřelí minimálně z toho, že se obklopili špatnou společností, a když na to byli upozorněni, snažili se problém bagatelizovat.

Titulky slovenských médií reagují na vraždu novináře Jána Kuciaka

Horší a nebezpečnější svět

Nyní je jasné, že kdyby skutečně o nic nešlo, nebyl by důvod novináře zastřelit. Proto slovenský premiér na tiskové konferenci ukázal milion eur pro toho, kdo pomůže dopadnout vraha.

Paradoxem je, že mladý investigativní novinář doplatil na svou práci životem v době, kdy novinářské řemeslo dávno nemá někdejší prestiž a kdy mladí vesměs nestudují novinařinu proto, aby pracovali v médiích, nýbrž v naději, že jim žurnalistika otevře cestu k reklamě, marketingu a PR.

Ivan Hoffman

Zabíjet v dnešní době novináře, který má ve veřejnosti nižší prestiž než prodavač či sekretářka, je absurdní.

Možná ale právě taková tragédie lidem otevře oči a uvědomí si, že žijí v daleko horším a nebezpečnějším světě, než si mysleli. Přesně to se jim zavražděný novinář snažil říct.

Autor je komentátor Deníku.

autor: iho
Spustit audio