Ivan Hoffman: Slovensko v ulicích

14. březen 2018

Demonstrace na Slovensku svědčí o tom, že se hodně lidí hodně zlobí na vládu. Je to ta situace, kdy skandování ulice dolehne až do parlamentu, drolí koalici a politikům nezbývá, než umožnit občanům, aby o tom, kdo má vládnout, rozhodli v mimořádných volbách.

Jakkoli je ovšem taková chvíle emotivní, výjimečná, historická, občané se svými protesty politiků nezbaví. Pouze je mohou vyměnit za jiné, aniž by měli garanci, že to pomůže.

Lidé v ulicích jsou otřeseni vraždou novináře a jeho snoubenky a jsou znechuceni korupčním prostředím, které dávají za vinu vládě. Otázka ovšem je, zda klientelistické propojení politiky a podnikání, včetně toho mafiánského je slovenským specifikem, anebo zda jde o globální nešvar, který souvisí s volným pohybem lidí, zboží a kapitálu.

Důvodné podezření, že organizovaný zločin prorůstá do politiky, nepanuje pouze na Slovensku. A existuje řada indicií, podle kterých z globalizace profituje i mafie.

Demonstrace proti současné slovenské vládě

Příští mafiáni

Slovenské protesty se nesou v duchu morálního apelu, že by v politice mělo jít o hodnoty a slušnost, nikoli o moc a peníze. Převést takový apel do politické reality je ovšem mission impossible.

Slovenskem zmítají protivládní, nikoli protirežimní protesty. Dav bouří proti důsledkům, nikoli proti příčinám krize. Orientace politiků na moc a na peníze je logickým projevem panujícího liberálně demokratického systému, nikoli jeho selháním, či deviací.

Ivan Hoffman

Výměnou politiků nedojde k naplnění nereálných nadějí, že se politika rozkmotří s byznysem. Bylo by to proti logice soutěže, ve které se úspěch měří bohatstvím.

Od míry očekávání se odvíjí i míra zklamání. Po masových demonstracích, ke kterým se vzepne občanská společnost, když už se to s politiky nedá vydržet, vždy následuje hluboké zklamání a všeobecná skepse.

Už dnes se můžeme vsadit, že k příštím politikům si dříve nebo později najdou cestu příští mafiáni. A mimochodem u nás stejně, jako na Slovensku a jako všude.

Autor je komentátor Deníku.

autor: iho
Spustit audio