Ivan Hoffman: Vyhlížení vlády a příští voliči

29. listopad 2017

Po včerejšku víme, že novou vládu budeme mít 13. prosince, že prezident republiky k výběru Andreje Babiše nemá výhrady, nicméně s kandidáty na ministryně a ministry, které dosud nezná, si chce Miloš Zeman popovídat, než vejdou ve známost.

Vyhlížíme vládu, která nejspíše bude personálně kompetentní a od které se dá čekat programové prohlášení, které neurazí. Málokdo si asi ovšem zatím umí představit, jak chce předseda vítězného hnutí v panující povolební konstelaci pro svou vládu vyjednat toleranci, anebo dokonce podporu.

Jenom pan poslanec Farský hlásí, že Babišovu vládu hned napoprvé podpoří KSČM a SPD, ale neuvádí zdroje, o které toto své smělé tvrzení opírá. Mimochodem, podle agentury Median menšinovou vládu ANO s podporou těchto dvou anebo jiných stran upřednostňuje nejvíce občanů, 44 procent.

Koalici Babiše s ODS chce jenom 15 procent a dnes končící koalici ANO, ČSSD a KDU-ČSL už jenom mizivých 6 procent. Potíž je v tom, že co připadá logické respondentům ankety, je současně obtížně přijatelné pro politiky.

Jan Farský

Pragmatický mix

Pro Okamuru je Babiš nesnesitelně proevropský, pro komunisty nepřehlédnutelně kapitalistický a pro ostatní strany neakceptovatelně trestně stíhaný.

Z takového patu jsou nejčistším řešením předčasné volby, ve kterých si poučený občan musí vybrat, zda to přehnal s podporou Babiše, anebo naopak poslal do parlamentu zbytečně početnou opozici.

Předčasným volbám předcházejí kroky, které nelze přeskočit. Na sérii jmenování a hlasování o důvěře už bychom ale asi měli hledět jako na předvolební kampaň, nikoli jako na povolební vyjednávání.

Andrej Babiš bude při představování vlády a formulaci jejího programu pečlivý nikoli proto, že by naivně věřil, že dostane podporu. Místo politiků osloví své příští voliče. Nabídne pragmatický mix, ve kterém si pro sebe každý něco najde a představí kabinet, který nedostane šanci něco nesplnit či pokazit.

Ivan Hoffman

Dost možná vyhlížíme vládu, kterou Poslanecká sněmovna smete ze stolu kvůli Čapímu hnízdu, ale kterou si občané bez ohledu na Čapí hnízdo v opakovaných volbách příští rok na podzim s gustem zvolí. Zatím ovšem o té vládě pouze víme, že nebude mít ministra pro lidská práva a ženy že v ní budou čtyři.

Autor je komentátor Deníku.

autor: iho
Spustit audio